بحران در بازارهای جهانی در پی تصمیم اوپک پلاس؛ تکلیف قیمت بیتکوین چه خواهد شد؟
با تصمیم دیروز اوپک پلاس قیمت نفت در بازارهای جهانی بیش از ۵٪ افزایش یافته است. انتظار میرود این موضوع باعث تورم در کشورهای مصرف کننده از جمله آمریکا شود که احتمالا در ادامه افزایش بیشتر نرخ بهره از سمت فدرال رزرو را در پی خواهد داشت. واکنش قیمت بیت کوین به این موضوع بزرگترین علامت سوالی است که در ذهن معاملهگران ایجاد شده است زیرا در گذشته رفتارهای متفاوتی را در این مقاطع از آن شاهد بودهایم. در این مطلب به بررسی این موضوعات خواهیم پرداخت.
دیروز برخی اعضای اوپک پلاس به رهبری عربستان از کاهش تولید نفت خود بیش از تعهدات گذشته خبر دادند. بر این اساس، علاوه بر ادامه کاهش روزانه ۲ میلیون بشکهای تولید نفت اعضای اوپک پلاس، برخی از کشورهای عضو اوپک پلاس در مجموع تا ۱.۶ میلیون بشکه دیگر از تولید روزانه نفت خود را به صورت داوطلبانه کاهش خواهند داد. به دنبال اعلام این خبر، قیمت نفت برنت با رشدی ۶٪ به ۸۴.۷۴ دلار در هر بشکه رسید.
در ماه گذشته قیمت هر بشکه نفت برنت تا نزدیکی ۷۰ دلار هم افت کرده بود که پایینترین قیمت آن در بازه ۱۵ ماهه بود. این افت قیمت پس از تشدید نگرانیها درباره بالا رفتن نرخ بهره بانکی و تاثیر احتمالی آن بر تقاضای این کالا رخ داده بود.
تاثیر این تصمیم بر اقتصاد آمریکا چه خواهد بود؟
این اقدام میتواند بیشتر بازارهای جهانی را با شوک همراه کند زیرا به معنای افزایش هزینههای مربوط به انرژی خواهد بود که در ابتدا بر شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) کشورها تاثیر میگذارد و موجب افزایش آن خواهد شد. در ادامه نیز چون نرخ بهره کشورها به صورت مستقیم با میزان تورم و CPI مرتبط است، موجب افزایش آن خواهد شد. بنابر این پیشبینی میشود برای مقابله با این بحران بانکهای مرکزی جهان مجبور به بالا بردن نرخ بهره شوند. بعضی از تحلیلگران بازار نفت بر این باورند که با تحولات اخیر قیمت نفت در سال جاری ممکن است حتی به ۱۰۰ دلار هم نزدیک شود.
این قضیه در مورد آمریکا ممکن است وجه جدیدی به خود بگیرد و فدرال رزرو برای جلوگیری از دادن شوک به بازار، مجبور به چاپ بیشتر اسکناس دلار شود که در میان مدت خود موجب افزایش تورم خواهد شد و چاره کنترل تورم نیز چیزی نیست به جز افزایش بهره بانکی. بدین صورت اقتصاد آمریکا میتواند مجددا وارد چرخه منفی دیگری شود.
ابزار Fed Watch Tool که برای پیشبینی نرخ بهره آمریکا استفاده میشود اکنون نشان میدهد که به احتمال ۵۸٪ فدرال رزرو نرخ بهره دوره بعدی را ۰.۲۵٪ دیگر افزایش خواهد داد. این شاخص قبل از اعلام خبر اوپک پلاس پیشبینی کرده بود که فدرال رزرو در این دوره نرخ بهره را افزایش نخواهد داد.
بازارهای جهانی چه واکنشی داشتند؟
قیمت طلا دیروز از اوج ۱۹۸۶ دلاری خود در هر انس تا ۱۹۵۰ دلار در بامداد امروز کاهش یافت. در ادامه این روند شکل معکوسی به خود گرفت و اکنون این شاخص تا حوالی ۱۹۷۷ دلار خود را بازیابی کرده است.
شاخص قدرت دلار (DXY) نیز تا ۱۰۲.۳۸ کاهش یافته است. جالب است بدانید که این شاخص ارزش دلار را در مقابل سبدی از ارزهای دیگر کشورها مقایسه میکند. از آنجایی که بیشتر این ارزها مربوط به کشورهای اروپایی یا مصرفکننده انرژی است، پیشبینی میشود که شاهد بازیابی مجدد آن باشیم زیرا در ادامه احتمالا شاهد فشار زیادی بر ارزهایی مانند یورو خواهیم بود.
Crypto Ed نام تحلیلگری است که نمودار این شاخص را از دید تکنیکال بررسی کرده است و اعتقاد دارد که کاهش اخیر DXY گپ قیمتی (محدوده صورتی رنگ) به وجود آمده در نمودار را پر خواهد کرد و پس از آن DXY باید تصمیم بگیرد که کدام جهت را برای ادامه انتخاب کرده است.
بازارهای سهام نزدک و S&P500 آمریکا نیز از حدود ۱ ساعت دیگر شروع به فعالیت خواهند کرد و باید دید که چه واکنشی به این خبر پس از ۲ روز تعطیلی نشان خواهند داد اما پیشبینی میشود که ترس از تورم و افزایش بیشتر نرخ بهره آمریکا موجب ریزش آنها شود.
تکلیف قیمت بیت کوین چه خواهد شد؟
قیمت بیت کوین اخیرا همبستگی مستقیم با بازار S&P500 و همبستگی معکوس با شاخص DXY پیدا کرده بود. البته در هفتههای اخیر این همبستگی تاحدودی کمتر شده است اما هنوز یک موضوع پا برجا است؛ اگر BTC را مانند بازار سهام دارایی پرریسکی حساب کنیم قطعا این موضوع خبر خوبی برای بازار رمزارزها نخواهد بود زیرا همانطور که در بخش قبل توضیح داده شد کاهش عرضه نفت منجر به افزایش قیمت آن و در نتیجه افزایش هزینههای انرژی آمریکا خواهد شد که منجر به افزایش تورم و ادامه سیاست انقباضی فدرال رزرو خواهد شد. این بدان معنی است که با توجه به افزایش بازدهی سپردهگذاری در بانکها، سرمایهگذاری در بازارهای پرریسک بیش از پیش دارای ریسک خواهد شد. البته تاریخ ثابت کرده است که بیت کوین را نمیتوان همواره در یک دستهبندی خاص قرار داد زیرا که در بعضی از دورهها به دلیل ماهیتش، اتفاقا از آن به عنوان وسیلهای برای حفظ ارزش در مقابل تورم یاد شده است.
نمودار زیر وضعیت قیمت بیت کوین را در تایم فریم ۴ ساعته نشان میدهد. همانطور که مشخص است افزایش قیمت صبح امروز تا حوالی ۲۸,۵۰۰ دلار موجب شد تا گپ CME به وجود آمده در این نمودار پر شود.
این در حالی است که اگر قیمت BTC به پایینتر از ۲۷,۰۰۰ دلار سقوط کند، الگوی نزولی ۲ قله تکمیل خواهد شد که میتواند منجر به ریزش عمیق قیمت شود. تحلیلگر مطرح رکت کپیتال با انتشار نمودار زیر به همین موضوع اشاره کرده است.
بنابراین اینطور میتوان جمعبندی کرد که اکنون بیت کوین در محدوده حساسی قرار گرفته است که باید تکلیف را مشخص کند و خود را در این مقطع زمانی به عنوان وسیلهای برای حفظ ارزش دارایی در مقابل تورم یا در طرف مقابل بازاری پرریسک، به سرمایهگذاران معرفی کند.
منبع