ماجرای لغو تحریمهای اینترنتی ایران توسط خزانهداری آمریکا چیست؟
وزرات خزانهداری آمریکا در تاریخ ۱۱ ژانویه (۲۱ دی) با انتشار اطلاعیهای، بر اهمیت «مجوز عمومی ایران D-2»، که در آغاز مهرماه با هدف کاهش محدودیتهای اینترنت در ایران منتشر شد، تاکید کرد و تلاش کرد در مورد آن شفافسازی انجام دهد.
به گزارش میهن بلاکچین و به نقل از وبسایت خزانهداری آمریکا، در تاریخ ۲۳ سپتامبر ۲۰۲۲ (۱ مهر ۱۴۰۱)، سازمان OFAC، وابسته به خزانهداری، «مجوز عمومی ایران D-2» را برای حمایت از ارائه ابزارهای ارتباطی به ایرانیان و کمک به جلوگیری از قطعی اینترنت در ایران صادر کرد.
مجوز عمومی D-2، که جایگزین مجوز عمومی D-1 (مصوب ۲۰۱۴) میشود، مجوزهای D-1 و بخشی از «مقررات معاملات و تحریمهای ایران» را بازنویسی میکند. این مقررات به صادرات مستقیم یا غیرمستقیم نرم افزار و خدمات خاص وابسته به اینترنت به ایران مربوط میشود. با بازنویسی این مقررات صادرات مستقیم یا غیرمستقیم انواع خاصی از نرمافزارها و خدمات، از جمله نرمافزارها و سرویسهای مبتنی بر ابر به ایران مجاز قلمداد میشود.
مجوز عمومی D-2، مجوزهای موجود را به روشهای مختلفی گسترش میدهد و شفافسازی میکند، از جمله با ایجاد تغییرات زیر:
- به دسته نرمافزارها و خدمات تحت پوشش (خارج از تحریم)، شبکههای اجتماعی، پلتفرمهای همکاری، پلتفرمهای ویدئو کنفرانس، و همچنین خدمات مبتنی بر ابر در پشتیبانی از چنین سرویسهایی، اضافه میشود. همچنین ابزارهایی که عملکردهای ارتباطی را در بر میگیرند، به عنوان مثال، نقشههای آنلاین، بازیها، پلتفرمهای آموزش الکترونیک، ترجمه خودکار، نقشه های وب، و خدمات احراز هویت، در میان خدمات مجاز گنجانده میشوند.
- برای خدماتی که از ابزارهای ارتباطی پشتیبانی میکنند و به کاهش محدودیتهای اینترنت در ایران کمک میکنند، مجوزهای اضافی ارائه میدهد.
- شرط «شخصی» بودن ارتباطات را حذف میکند. این مورد موانع قانونی را برای شرکتهایی که به دنبال ارتباط با طرف ایرانی هستند کاهش میدهد.
- برای فعالیتهایی که تحت پوشش مجوز عمومی D-2 نیستند، سیاست ارائه مجوز مورد به مورد موجود را گسترش میدهد. بهویژه به توسعهدهندگان ایرانی اجازه میدهد برنامههای داخلی مبارزه با سانسور ایجاد کنند.
مجوز عمومی D-2 ارائه مجوز همکاری به نرمافزارهای ضد ویروس و ضد بدافزار را ادامه میدهد. همچنین نرم افزار ضد ردیابی، سیستم عامل موبایل و نرم افزارهای مرتبط، ابزارهای ضد سانسور و نرم افزارهای مرتبط، نرمافزارهای VPN، و سایر نرمافزارهای مشابه مانند گذشته مجوز همکاری با طرفهای ایرانی را دارند.
این تغییرات میتواند کمک شایانی به کسب و کارها به خصوص کسب و کارهایی که در زمینه مالی فعالیت میکنند کند. با این حال اعمال محدودیتهای اینترنت در داخل کشور راه را برای آغاز همکاری با شرکتهای بزرگ اینترنتی در دنیا دشوار میکند.
در روزهای گذشته نیز صرافیهای رمزارز داخلی مانند نوبیتکس و بیت پین اعلام کردند اختلالات اینترنت در روز سهشنبه مرتبط با زیرساخت کشور بوده و وضعیت موجود خارج از کنترل صرافیها است.
همچنین طبق اعلام قطعی اینترنت همراه در روزهای پنجشنبه و جمعه (۲۹ و ۳۰ دی) در محدودههایی که نزدیک به محل برگزاری کنکور سراسری هستند، بهتر است کاربرانی که از اینترنت همراه مانند ایرانسل و همراه اول استفاده میکنند، نسبت به مدیریت پوزیشنهای خود در صرافیها و سبد دارایی خود اقدام نمایند.