پروتکل هجیک چیست؟ معرفی پلتفرم معاملات آپشن و ارز دیجیتال HEGIC
به گزارش اکسران : معاملات آپشن (Options Trading) از جمله شیوههای معاملاتی هستند که در بازارهای مالی سنتی طرفداران فراوانی دارند.
در بازار ارز دیجیتال نیز پلتفرمهایی که از معاملات آپشن پشتیبانی میکنند، رفتهرفته در حال افزایش هستند. یکی از این موارد پروتکل Hegic است که روی اتریوم فعالیت میکند. جای مطلبی در مورد پروتکل هجیک روی سایت اکسران خالی بود؛ پس تصمیم گرفتیم قلممان را برداریم و دستبهکار شویم. امیدمان این است که در پایان و پس از مطالعه این مطلب کاملا متوجه شده باشید که پروتکل Hegic چیست، چه اهدافی دارد، چطور کار میکند، چه افرادی پشت آن هستند و ارز دیجیتال HEGIC چیست و در چه وضعیتی به سر میبرد.
با ثبت نام در صرافی اکسران 200 هزار تومن جایزه بگیرید!
به همراه 100 هزار تومن پاداش معرفی از هر نفر!
پروتکل Hegic چیست؟
اولین گام برای شناسایی هر پروژهای، تعمق در چیستی آن است. پروتکل Hegic توسط یک توسعهدهنده ناشناس به نام Molly Wintermute ایجاد و در تاریخ ۲۰ فوریه ۲۰۲۰ (۱ اسفند ۱۳۹۸) راهاندازی شد. پروتکل هجیک به زبان ساده یک پلتفرم معاملاتی Peer-to-Pool است که روی آربیتروم مستقر شده است. در سیستمهای Peer-to-Pool، قرضدهنده توکنهایی را به منظور تامین نقدینگی استخر یک دارایی فراهم میکند و قرضگیرنده هم این توکنها را از همان استخر قرض میگیرد. در این سازوکار، به جای آنکه طرفین مستقیما با هم در ارتباط باشند، از طریق استخر تعامل خواهند داشت.
پروتکل Hegic به شکلی ویژه به دنبال آن است که پیچیدگیهای ابزارهای معاملاتی را کم کند. به این ترتیب میتواند به افراد عادی کمک کند که از بستر ارزهای دیجیتال با پرداخت هزینهای اندک، سودهای قابل قبولی دریافت کنند.
بد نیست اشارهای هم به اسم این پروتکل بکنیم. در زبان انگلیسی Hedge به معنای حصار یا پرچین است. وقتی این واژه وارد بازار مالی میشود، معنای ویژهتری پیدا میکند. هج در بازارهای مالی به معنای عملیات، قرارداد یا صندوقی است که دارایی را در برابر ضرر و زیان حفظ میکند.
در وایت پیپر پروژه هجیک اصطلاحی تحت عنوان قرارداد هج (Hedge Contract) آمده است. قراردادهای هج یا پوشش ریسک، قراردادهایی مشابه قراردادهای آپشن به صورت آنچین هستند که خریدار آنها، به عنوان دارنده قرارداد محسوب میشود.
پروتکل Hegic با تکیه بر قرارداد هج، از مجموعهای از قراردادهای اتریوم تشکیل شده که نقدینگی را به شیوهای غیرحضانتی تجمیع و نگهداری میکند. این سیستم قراردادهای هج را به هولدرها میفروشد، سپس سودها را جمعآوری و آن را میان تامینکنندگان نقدینگی توزیع میکند و تسویه قراردادها را به صورت آنچین انجام میدهد. عوامل زیر تضمینکننده اجرای قراردادهای هج هستند:
مقایسه قرارداد آپشن و هج
وقتی صحبت از پروتکل هجیک به میان میآید، بهتر است گریزی هم به مفهوم قراردادهای آپشن بزنیم. قراردادهای Options خود در دو نوع خرید و فروش تنظیم میشوند. قراردادهای Call همان اختیار خرید و Put همان اختیار فروش هستند.
به موجب یک قرارداد کال آپشن، خریدار (Buyer) یا دارنده (Holder)، حق خرید یک دارایی را در قیمت و تاریخی مشخص (یا پیش از آن) خواهد داشت. به همین ترتیب قرارداد پوت آپشن، حق فروش دارایی را در قیمتی مشخص به خریدار اعطا میکند. نویسنده (Writer) یا تنظیمکننده قرارداد که تحت عنوان فروشنده از او یاد میشود، ملزم است طی یک بازه زمانی مشخص اقدام به خرید یا فروش دارایی کند.
فرض کنید تنظیمکنندهای قرارداد آپشن (از نوع اختیار فروش) و هج را به منظور مقایسه ریسک و بازده این دو قرارداد به فروش میرساند. قیمت اعمال هر دو قرارداد را در این مثال ۲۰۰ دلار در نظر بگیرید. پس تنظیمکننده ملزم به خرید یک دارایی معین در زمانی مشخص به قیمت ۲۰۰ دلار است.
اگر پس از تنظیم قراردادها، قیمت دارایی پیش از تاریخ انقضا از ۲۰۰ به ۱۵۰ دلار افت کند، از آنجایی که تنظیمکننده ملزم به خرید دارایی در قیمت ۲۰۰ دلار است، ۵۰ دلار ضرر میکند. اما در مورد قرارداد هج چه؟ فرض کنیم فروشندههای این قرارداد، ۲۰ تامینکننده نقدینگی هستند. پس این پنجاه دلار ضرر، میان آنها تقسیم میشود؛ یعنی هر نفر ۲.۵ دلار ضرر میکند. البته سودها نیز میان تمامی تامینکنندگان تقسیم میشود.
اهداف پروتکل هجیک
هدف از ایجاد پروتکل هجیک، فراهم کردن یک بستر معاملاتی برای قراردادهای آپشن رمزارزی است. با این کار تریدرها این فرصت را پیدا کردند که دست به خرید یا فروش قراردادهای آپشن WBTC و اتر بزنند یا بدون آنکه مستقیم در نقش تامینکنندگان نقدینگی ظاهر شوند، بتوانند سهمی در کارمزدهای تسویه داشته باشند. تمام قراردادها بدون نیاز به شخص ثالث و به صورت آنچین ایجاد، نگهداری و تسویه میشوند.
پروتکل Hegic چطور کار میکند؟
سازوکار اصلی پروتکل هژیک بر مبنای قراردادهای پوشش ریسک و همینطور استخر نقدینگی (Liquidity Pool) است. کاربران میتوانند قراردادهای اختیار خرید و اختیار فروش داراییهای مبتنی بر اتریوم و آربیتروم را در این پروتکل خریداری کنند. دارندگان داراییهای تحت پشتیبانی Hegic، میتوانند داراییهای خود را سپرده و وثیقهگذاری کنند تا از این طریق نقدینگی لازم برای معاملات آپشن را تامین و از این راه درآمد کسب کنند.
داراییهای فروشنده قرارداد هج در پلتفرم هجیک، در استخر نقدینگی قرار میگیرد. پس ریسک کاهش قیمت میان تمام تامینکنندگان نقدینگی توزیع میشود. به شکل مشابه، پاداشهای مختص فروشنده قرارداد هم میان تمام تامینکنندگان تقسیم میشود. تامینکنندگان نقدینگی توکنهای LP هجیک را با توجه به نسبت مشارکت در استخر نقدینگی به دست میآورند. همچنین سهم هزینه نگهداری قراردادها در استخر (Premium) نیز که در قالب اتر یا رپد بیت کوین پرداخت میشود، با توجه به میزان مشارکت مشخص میشود.
وقتی که یک قرارداد هج منقضی میشود، کارمزد تسویه و پرمیوم در قالب اتر یا WBTC تولید و مبلغ پرمیوم به تامینکنندگان نقدینگی اختصاص داده میشود. همچنین کارمزد تسویه قراردادهای پلتفرم نیز به شکل کامل میان هولدرهای توکن Hegic تقسیم میشود.
امکانات و سرویسهای پلتفرم هژیک
هجیک یک پلتفرم مبتنی بر امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) برای انجام معاملات آپشن در بازار رمزارزهاست. در این پلتفرم امکان خرید و فروش قراردادهای Call و Put وجود دارد که این مسئله به دیدگاه شما نسبت به آینده بازار بستگی دارد. عملا میتوان گفت این پلتفرم سرویس ویژهای ندارد ولی علاوه بر امکانات و کارکرد اصلی آن، میتوانید با وصل شدن به کیف پول از استیکینگ نیز بهرهمند شوید. در این پلتفرم خبری از استخرها و قراردادهای استیکینگ متعدد نیست؛ بلکه فقط با یک استخر Stake & Cover سروکار داریم.
همچنین از طریق منوی Analytics این صرافی میتوانید آمارهایی از حجم معاملاتی، استیکینگ و قراردادها ببینید. امکان مشاهده فهرستی از قراردادهای فعال و بستهشده نیز در این بخش وجود دارد. در ضمن اگر در مورد ماهیت پلتفرم یا معاملات آپشن و انواع آن نیازمند کسب اطلاعات هستید، این پلتفرم در منوی Learn مقالاتی در این خصوص منتشر کرده است. در فوریه ۲۰۲۲ (بهمن ۱۴۰۰) نیز استراتژیهای آپشن با یک کلیک (One-Click) معرفی شد. این استراتژیها در قالب موارد زیر هستند:
- Strap: کسب سودهای بالا در هنگام افزایش شارپ قیمت و کسب سود معقول در هنگام افت قیمت. قرارداد استرپ معادل خرید دو قرارداد کال ATM و یک قرار پوت ATM است. قراردادهای ATM قراردادهایی هستند که قیمت اعمالشان با قیمت بازار یکسان یا به آن بسیار نزدیک است.
- Strip: کسب سودهای بالا در هنگام ریزش شدید قیمت و کسب سود معقول در هنگام افزایش قیمت. قرارداد استریپ معادل خرید دو قرارداد پوت ATM و یک قرار کال ATM است.
- Bull Call Spread: کسب سود مناسب و کمهزینه در صورت افزایش قیمت تا محدودهای معین.
- Bear Put Spread: کسب سود مناسب و کمهزینه در صورت کاهش قیمت تا محدودهای معین.
- Bull Put Spread: کسب سود مناسب و کمهزینه در صورت ماندن قیمت در محدودهای معین یا افزایش آن.
- Bear Call Spread: کسب سود مناسب و کمهزینه در صورت ماندن قیمت در محدودهای معین یا کاهش آن.
- Straddle: کسب سود بالا در صورت ریزش یا افزایش قیمت شارپ. این استراتژی مربوط به زمانهایی است که شاهد نوسانهای بالایی هستیم.
- Strangle: کسب سود بالا و کمهزینه در صورت افزایش یا کاهش چشمگیر قیمت.
معرفی رمزارز Hegic
توکن HEGIC یک توکن ERC20 و رمزارز بومی پلتفرم هژیک است که عرضه ثابت دارد و قابل استخراج نیست. این توکن در ۹ سپتامبر ۲۰۲۰ (۱۹ شهریور ۱۳۹۹) از طریق یک قرارداد منحنی پیوند (Bonding Curve) عرضه شد. از این توکن برای توزیع مبالغ کارمزدها بین هولدرها و همچنین در حاکمیت آنچین پروتکل استفاده میشود.
به گزارش میهن بلاکچین در زمان نگارش این مقاله در تاریخ ۲۰ اسفند ۱۴۰۱، ارزش کل بازار ارز دیجیتال هجیک، ۱۸,۳۹۸,۲۶۸ دلار است. این رمزارز هماکنون در رتبه ۷۴۸ جای دارد. قیمت Hegic در حال حاضر ۰.۰۲ دلار است و حجم معاملات آن در ۲۴ ساعت گذشته ۲۳۵,۱۸۹ دلار بوده است. بیشترین قیمت رمزارز Hegic، مربوط به ۲۵ بهمن ۱۳۹۹ است که به ۰.۶۴ دلار رسید. در تاریخ ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۱ نیز، کمترین قیمت این رمزارز به مبلغ ۰.۰۰۴ دلار رقم خورد. همچنین عرضه در گردش این توکن برابر ۱,۰۷۷,۶۸۴,۷۲۵ عرضه کل آن ۳,۰۱۲,۰۰۹,۸۸۸ است. البته در وبسایت کوینگکو این ارقام متفاوت است که این مسئله را میتوان یک نکته منفی در مورد این رمزارز دانست.
نقشه راه هجیک
متاسفانه در وبسایت اصلی این پروژه، اثری از نقشه راه آن دیده نمیشود؛ اما در صفحه مدیوم و همچنین در وبسایت مساری میتوان نقشه راه مربوط به سال ۲۰۲۰ را مشاهده کرد که به این صورت است:
- عرضه اولیه منحنی پیوند (IBCO) در سپتامبر ۲۰۲۰: در این تاریخ مکانیزم توزیع توکن HEGIC از طریق IBCO معرفی شد.
- راهاندازی فاز یک پاداشهای هجیک در اکتبر ۲۰۲۰: هجیک در این تاریخ نخستین فاز از مراحل سهگانه برنامه کاربردی کردن پاداشها و استخراج نقدینگی (Liquidity Mining) خود را راهاندازی کرد.
- امکان استیکینگ هجیک در اکتبر ۲۰۲۰: در این تاریخ از امکان استیکینگ Hegic برای کاربرانی که میخواهند از کارمزدهای تسویه سهمی داشته باشند، رونمایی شد.
آشنایی با تیم پروژه هجیک
در مورد تیم پروژه نیز درست مثل نقشه راه آن، اطلاعات چندانی در دسترس نیست. هرچند در صفحات توییتر و مدیوم پروتکل Hegic میتوانید به اطلاعات بهروزتری دسترسی پیدا کنید، اما به طور کلی آن اطلاعات نیز چندان پربار نیستند. به جز این، نه در وبسایت رسمی این پروژه و نه در سایر وبسایتهای معتبر، حرفی از همکاریها و سرمایهگذاریهای پروتکل هجیک به میان نیامده است و نتیجه تمام جستجوها به همان اسم Molly Wintermute ختم میشود.
هجیک را از کجا بخریم و در کجا نگهداری کنیم؟
توکن هجیک را میتوانید هم از صرافیهای متمرکز و هم از صرافیهای غیرمتمرکز خریداری کنید. از میان صرافیهای متمرکز میتوان به کوکوین، گیت، OKX، کوینکس، بینگ ایکس و ام اکس سی اشاره کرد. یونی سواپ و سواشی سواپ نیز دو صرافی غیرمتمرکزی هستند که میتوانید از طریق آنها اقدام به خرید رمزارز Hegic کنید. این توکن را میتوانید در کیف پولهایی که از داراییهای ERC20 پشتیبانی میکنند، نگهداری کنید. دو کیف پول معروف و معتبر برای این کار، متامسک و تراست ولت هستند.
پرسش و پاسخ (FAQ)
- پروتکل هجیک (Hegic) چیست؟
هجیک پروتکلی برای ایجاد، نگهداری و تسویه قراردادهای پوشش ریسک است که به قراردادهای آپشن شباهت دارند و به صورت آنچین روی اتریوم صادر میشوند. - ارز دیجیتال HEGIC چیست؟
رمزارز بومی پروتکل Hegic و از جمله توکنهای ERC20 است که از آن برای پرداخت کارمزدهای تسویه قرارداد و استیکینگ و برخی موارد حاکمیتی استفاده میشود.
جمعبندی
در این مطلب به پروتکل هجیک پرداختیم و در مورد قراردادهای پوشش ریسک هم صبحت کردیم. گفتیم که پروتکل Hegic پلتفرمی برای خرید و فروش قراردادهای آپشن روی اتریوم به وجود آورده است. همچنین نگاهی به سازوکار این پروتکل انداختیم و رمزارز بومی این پروژه را با نام HEGIC بررسی کردیم. مهمترین مزیت این پروتکل این است که به کمک استخرهای نقدینگی و قراردادهای Hedge، زیان احتمالی قراردادها را میان افراد توزیع و باعث کاهش خسارت آنها میشود. حالا که به انتهای این مطلب رسیدهایم، نظر شما در مورد پروتکل Hegic چیست؟ آیا وجود پلتفرمی که امکان معامله قراردادی مشابه قراردادهای آپشن را فراهم میکند، نکته مثبتی است؟ به نظرتان وجود چنین پروتکلهایی تا چه میزان میتواند در پذیرش و مقبولیت دیفای تاثیر داشته باشد؟