کریپتو

علت افزایش و کاهش قیمت دلار و تتر در اسفند ۱۴۰۱ چیست؟

دیروز قیمت دلار در بازار آزاد پس از پشت سر گذاشتن ۶۰,۰۰۰ تومان در عرض چند دقیقه به حوالی ۵۵,۰۰۰ تومان رسید. در بازار تتر اوضاع پرنوسان‌تر بود و قیمت در برخی از صرافی‌ها از ۶۲,۰۰۰ تومان در دقایقی به ۵۲,۰۰۰ تومان رسید. در این مطلب علت این نوسان و فاکتورهای زیر نظر بازار برای تعیین قیمت را بررسی می‌کنیم.

به گزارش میهن بلاکچین، از دیروز دولت تبلیغات گسترده‌ای را در زمینه کاهش ادامه‌دار نرخ ارز مطرح کرده است. قیمت استیبل کوین تتر (USDT) امروز مجددا در حوالی ۵۷,۵۰۰ تومان به ثبات رسیده است. قیمت دلار توافقی در بازار آزاد نیز پس از کاهش دیروز به نزدیکی ۵۶,۷۰۰ تومان بازگشته است. نوسان قیمت ارز در ظهر دیروز به حدی بود که قیمت تتر در برخی از صرافی‌ها تنها در عرض چند دقیقه ۱۷٪ کاهش یافت.

در ادامه به چند مورد از عواملی که بازار با آن‌ها در روزهای اخیر تحت تاثیر قرار گرفته است یا چشم به تعیین وضعیت آن‌ها دارد، می‌پردازیم:

  1. ورود ۷۰۰ میلیون دلار ارز پتروشیمی‌ها به بازار: با دستور رییس جمهور مبنی بر هماهنگی همه دستگاه‌ها با بانک مرکزی و همچنین عرضه مناسب ارز پتروشیمی‌ها در مرکز مبادله ارز، معادل ۷۰۰ میلیون دلار، درهم وارد بازار شد. جالب است بدانید نرخ دلار در بازار آزاد ایران با نرخ درهم امارات و نسبت جهانی درهم به دلار تعیین می‌شود.
  2. ورود دوباره صرافی‌ها به بازار توافقی ارز: حدودا ۲ روز پیش بانک مرکزی به صرافی‌ها مجددا اجازه داد تا به خرید و فروش ارز با نرخ غیردولتی و آزاد بپردازند.
  3. شایعات احیای برجام: دیروز در خبر‌ها آمده بود عباس عراقچی در ژنو امیر عبداللهیان را همراهی کرده است. خبری که اگرچه تکذیب شد، اما برروی قیمت دلار اثر کاهشی داشت. عباس عراقچی از مذاکره‌کنندگان ارشد برجام در دولت قبل بود که انتشار خبر حضور او در کنار امیرعبداللهیان باعث شد به نوعی سیگنال جدیت بر به نتیجه رساندن مذاکرات به بازار رسیده و نرخ دلار ریزش کند.
  4. موضع رییس سازمان سیا در مورد ایران: ویلیام برنز، رئیس آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) اعلام کرد که  واشنگتن شواهدی مبنی بر اینکه ایران برنامه تولید سلاح اتمی دارد را در اختیار ندارد. 
  5. بازگشت ارز سهمیه‌ای: دلیل دیگری که باعث شد بخشی از تقاضا از بازار آزاد برداشته شود، برگشت ارز سهمیه‌ای موسوم به “ارز دولتی با کارت ملی” بود.
  6. تغییر مجدد سهمیه ارز مسافرتی: مطابق این تغییرات مسافران هوایی یک‌بار در سال می‌توانند به میزان ۵۰۰ یورو یا معادل آن نسبت به سایر ارزها، ارز دولتی دریافت کنند. پیش‌تر برای مقصدهای بدون ویزا سهمیه ۳۰۰ یورو بود و تنها به افراد بالای ۱۸ سال تعلق می‌گرفت.
  7.  احتمال سفر مدیر کل آژانس انرژی اتمی به ایران: خبرنگار وال استریت ژورنال خبر داده است که امکان دارد رافائل گروسی در هفته آتی به تهران سفر کند. از نگاه برخی فعالان، احتمال سفر مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌تواند به صورت موقت خریداران را در بازار ارز عقب براند.
  8. فاد یا ترس در بازار: قیمت ارز در ماه‌های اخیر به حدی بالا رفته است که بسیاری از افراد در ذهن خود احتمال اصلاح سنگین آن را می‌دهند. بنابراین کاهش قیمت دلار و تتر به هر دلیلی می‌تواند با هجوم این افراد برای فروش ارز خود همراه باشد و فشار فروش را سنگین‌تر کند.
  9. راه‌اندازی مرکز مبادله ارز و طلا: در هفته گذشته بانک مرکزی ایران این مرکز مبادله را با هدف ایجاد مرجعیت قیمت، افزایش حجم معاملات رسمی و سهولت دسترسی متقاضیان بازار ارز و طلا راه‌اندازی کرد.
  10. افزایش یا کاهش قیمت بیت کوین: این مورد تنها مربوط به تعیین قیمت تتر (و نه دلار) می‌شود. به دلیل محدودیت عرضه تتر در صرافی‌های ایرانی در زمان افزایش یا کاهش شدید قیمت BTC، هجوم معامله‌گران ایرانی برای تبدیل رمزارز خود به تتر و برعکس افزایش می‌یابد و تعادل عرضه و تقاضا برای USDT به هم می‌خورد. این قضیه در زمان‌های هیجانی شدن بازار دلار نیز به نوع دیگر تکرار می‌شود لذا معمولا قیمت تتر نوسانات بیشتری نسبت به قیمت دلار دارد.

برای پیدا کردن بهترین قیمت خرید و فروش تتر در صرافی‌ها می‌توانید از سرویس «مقایسه قیمت صرافی‌ها» استفاده کنید.

نبض بازارایونا نیوز


منبع

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
عیدانه