آموزش کامل استخراج اتریوم + معرفی بهترین کارت گرافیکهای ماینینگ
به گزارش اکسران : اتریوم ، مشهور به ملکه ارزهای دیجیتال، دومین ارز دیجیتال برتر بازار است. این شبکه با ایده «غیرمتمرکز کردن همهچیز» پس از بیت کوین محبوبترین ارز دیجیتال است و حامیان بسیار زیادی در جامعه ارزهای دیجیتال دارد. با توجه به محبوبیت بالای این شبکه، افراد زیادی به جرگه ماینرهای آن پیوستهاند و این یکی از ویژگیهای جالب بلاک چینهای باز است که همه افراد میتوانند در کار استخراج و تأیید تراکنشها شرکت کنند.
استخراج اتریوم که بیشتر با کارت گرافیک انجام میشود، در سالهای اخیر یک فعالیت بسیار پرسود برای گیکها یا همان خورههای کامپیوتر بوده است. در این مقاله که بهطور کامل به آموزش استخراج اتریوم اختصاص دارد، هرآنچه را که باید درباره این فعالیت بدانید به بیانی ساده و بدون آنکه لازم باشد هیچ پیشنیازی داشته باشید توضیح دادهایم. اگر شما هم به استخراج اتریوم بهعنوان یک سرمایهگذاری پرسود فکر کردهاید، این مقاله را تا انتها بخوانید.
بهطور کلی برای استخراج اتریوم باید فرایند زیر را طی کنید:
۱. تهیه سیستم سختافزاری قدرتمند (ریگ استخراج)
۲. ایجاد کیف پول اتریوم بهمنظور دریافت اترهای استخراجشده
۳. شروع کار با اجرای نرمافزار ماینینگ و پیوستن به استخر استخراج
قبل از رفتن به سراغ آموزش استخراج اتریوم، باید بدانید که این کار مانند یک سرمایهگذاری است و هر سرمایهگذاری ریسک دارد. بنابراین، استخراج اتر یا هر ارز دیجیتال دیگری به معنای زدن دستگاه به برق و ثروتمندشدن نیست. عوامل زیادی ازجمله قیمت اتر، هزینه برق، هزینه سختافزار، تغییرات شبکه و استهلاک سختافزار در سودآوری استخراج نقش مهمی ایفا میکنند. همچنین، با اینکه شروع ماینینگ کار سادهای به نظر میرسد، این فعالیت دارای پیچیدگیهای فنی زیادی است که توجهنکردن به آنها گاهی اوقات باعث خرابی سختافزار و حتی آتشسوزی میشود.
بنابراین، قبل از شروع ماینینگ بهتر است بهخوبی تحقیق کنید و به پاسخ سؤالات و ابهامات خود برسید.
ریگ استخراج اتریوم
استخراج یا همان ماینینگ (mining) مستلزم داشتن سیستم سختافزاری قدرتمند و برق است. روی کاغذ، با کامپیوترهای خانگی یا لپتاپ هم میتوان این کار را انجام داد؛ اما بههیچ عنوان توجیه اقتصادی ندارد و بهصرفه نیست.
این روزها عمده استخراج اتریوم با استفاده از کارت گرافیک (GPU) انجام میشود. البته دستگاه استخراج مخصوص یا همان ایسیک (ASIC) هم برای اتریوم به بازار عرضه شده است؛ اما همچنان کارت گرافیک اصلیترین سختافزار استخراج اتر است. در ادامه بیشتر در مورد دستگاههای ایسیک میخوانید. با کارتهای گرافیک بهجز اتریوم میتوان ارزهای دیجیتال دیگر را هم استخراج کرد؛ اما استخراج بعضی از ارزهای دیجیتال بزرگ مانند بیت کوین، بیت کوین کش و لایت کوین فقط با دستگاه ایسیک انجام میشود و استخراج آنها با کارت گرافیک بهصرفه نیست.
بنابراین، با توجه به این موضوع که استخراج اتریوم بیشتر با کارت گرافیک انجام میشود، در این مقاله استخراج اتریوم با کارت گرافیک را آموزش میدهیم؛ اما نیمنگاهی هم به استخراج با دستگاههای ایسیک خواهیم داشت.
برای استخراج اتریوم با GPU، باید یک «ریگ استخراج کارت گرافیک» تهیه کنید. ریگ (Rig) به معنای یک پک از سختافزارها است. در حقیقت ریگ کارت گرافیک مشابه با کیس کامپیوترهای خانگی است و از همان سختافزارها در آن استفاده میشود، با این تفاوت که تعداد زیادی کارت گرافیک روی آن نصب شده است.
ریگهای استخراج را میتوانید بهصورت آماده خریداری کنید و یا خودتان قطعات را جمعآوری و مثل کامپیوترهای معمولی سرهم کنید.
اگرچه سختافزارها و قطعات ریز و درشت زیادی ممکن است در کار ماینینگ مورد استفاده قرار بگیرد، یک ریگ استخراج بدون شک قطعات زیر را در خود جای میدهد:
۱. کارت گرافیک قدرتمند
اصلیترین بخش ریگ استخراج اتریوم، کارتهای گرافیک آن است. برای استخراج اتریوم به کارت گرافیک قدرتمند و مناسب این کار نیاز دارید. اگرچه با هر کارت گرافیکی میتوان استخراج را انجام داد، استخراج با هر کارت گرافیکی سودآوری و صرفه اقتصادی چندانی ندارد. برای کار ماینینگ، مدلهای خاصی از گرافیکهای AMD و Nvidia مناسب هستند. بهتر است مدلی را انتخاب کنید که ماینرهای زیادی از آن استفاده میکنند و بهنوعی امتحان خود را پس داده است.
با توجه به تغییرات شبکه اتریوم و افزایش حجم فایل DAG، از دسامبر ۲۰۲۰ (اواخر پاییز ۹۹)، امکان استخراج اتریوم با کارت گرافیکهای ۴ گیگابایتی و پایینتر وجود ندارد و بهترین گزینه استفاده از کارت گرافیکهای ۸ گیگابایتی است.
در حال حاضر، مطرحترین GPUهایی که در کار استخراج فعال هستند، عبارتاند از:
بهترین کارتهای گرافیک AMD برای ماینینگ:
- کارت گرافیک AMD Radeon RX ۵۸۰ – قدرت هش: Mh/s ۳۰
- کارت گرافیک AMD Radeon RX Vega ۵۶ – قدرت هش: Mh/s ۴۰
- کارت گرافیک AMD Radeon RX ۵۷۰۰ – قدرت هش: ۵۱ Mh/s
- کارت گرافیک AMD Radeon RX Vega ۶۴ – قدرت هش: Mh/s ۵۰
- کارت گرافیک AMD Radeon RX ۶۸۰۰ – قدرت هش: Mh/s ۶۴
- کارت گرافیک AMD Radeon VII – قدرت هش: Mh/s ۸۱
بهترین کارتهای گرافیک Nvidia برای ماینینگ:
- کارت گرافیک Nvidia GTX ۱۶۶۰ – قدرت هش: Mh/s ۲۰
- کارت گرافیک Nvidia GTX ۱۰۶۰ – قدرت هش: Mh/s ۲۲
- کارت گرافیک Nvidia GTX ۱۶۶۰ Ti – قدرت هش: Mh/s ۲۵
- کارت گرافیک Nvidia RTX ۲۰۶۰ – قدرت هش: Mh/s ۲۷
- کارت گرافیک Nvidia GTX ۱۰۷۰ Ti – قدرت هش: Mh/s ۲۸
- کارت گرافیک NVIDIA GTX ۱۶۶۰ Super – قدرت هش: Mh/s ۲۸
- کارت گرافیک Nvidia GTX ۱۰۸۰ – قدرت هش: Mh/s ۳۴
- کارت گرافیک Nvidia RTX ۲۰۷۰ – قدرت هش: Mh/s ۳۶
- کارت گرافیک Nvidia RTX ۲۰۸۰ Super – قدرت هش: Mh/s ۳۶
- کارت گرافیک Nvidia RTX ۲۰۸۰ Ti – قدرت هش: Mh/s ۵۲
- کارت گرافیک Nvidia RTX ۳۰۶۰ Ti – قدرت هش: Mh/s ۵۶
- کارت گرافیک Nvidia RTX ۳۰۸۰ – قدرت هش: Mh/s ۸۵
- کارت گرافیک Nvidia RTX ۳۰۹۰ – قدرت هش: Mh/s ۱۱۰
در ماشین حساب استخراج سایت ارزدیجیتال میتوانید با واردکردن جمع قدرت کارتهای گرافیک و با در نظر گرفتن مصرف برق منبع تغذیه و تعرفه برق پرداختی، سود خود را از استخراج اتریوم محاسبه کنید.
توجه داشته باشید که قدرت یا نرخ هش یا هش ریت (Hash rate) هر کارت گرافیک در الگوریتمهای مختلف متفاوت است. بهعنوان مثال، ریوِن کوین (Ravencoin) روی الگوریتم KawPow استخراج میشود. قدرت هش کارت گرافیک RX580 در الگوریتم KawPow حدود 9.40Mh/s و در الگوریتم اتریوم (Ethash)، حدود 23Mh/s است. به این موضوع در هنگام محاسبه سودآوری دقت داشته باشید. قدرت هر کارت گرافیک روی هر الگوریتم ثابت است، مگر اینکه تیم توسعهدهنده تغییراتی روی الگوریتم اعمال کند که باعث تغییر نرخ هش شود.
کارتهای گرافیک دمای زیادی تولید میکنند، بنابراین حتماً استخراج را در یک اتاق خنک و با فنهای مناسب انجام دهید، دمای دستگاهتان را هر چند دقیقه چک کنید یا از سیستمهای هشدار گرما استفاده کنید.
همچنین، به یاد داشته باشید مصرف برق کارتهای گرافیک بسیار بالا است، پس بخش بزرگی از مبلغ ارزهای استخراجشده صرف هزینه برق خواهد شد. حتماً قبل از شروع استخراج هزینه برق خود را محاسبه کنید تا از بهصرفهبودن ماینینگ مطمئن شوید.
۲. شاسی ریگ
شاسی وسیلهای برای سوارکردن قطعات ریگ است. میتوانید شاسی را بهصورت آماده تهیه کنید و یا خودتان آن را بسازید. شاسی باید به گونهای باشد که قطعات، بهخصوص کارتهای گرافیک بهخوبی روی آن پیچ شوند و نامتعادل نباشند. البته از وسایل دیگر هم میتوان بهعنوان شاسی استفاده کرد و حتماً نیاز نیست که یک شاسی کاملاً استاندارد داشته باشید.
چیزی که در مورد شاسی خیلی اهمیت دارد، محکمبودن و ثابتماندن قطعات روی آن است. کارتهای گرافیک و حافظه SSD نباید از جای خود تکان بخورند.
۳. منبع تغذیه (پاور) مناسب
برای جلوگیری از آسیبدیدن قطعات، این بخش را بسیار جدی بگیرید. شاید برای سیستمهای خانگی یک منبع تغذیه ۳۰۰-۵۰۰ وات کفایت کند؛ اما برای چند کارت گرافیک نیاز به پاور یا پاورهای قدرتمند دارید. مثلاً برای شش گرافیک میان رده، پاوری بالای ۱۲۰۰ وات در نسخه PlusGold به بالا نیاز است. از آنجا که مقدار سرمایهگذاری و مدل و تعداد کارت گرافیکها میتواند متفاوت باشد، در هنگام جمعآوری ریگ برای انتخاب پاور مناسب حساس باشید و با کارشناسان مجرب مشورت کنید.
۴- RAM
استخراج به رم زیادی نیاز ندارد. اگر میخواهید خیالتان راحت باشد و یا بهجز ماینینگ، در فعالیتهای دیگری هم از سیستم خود کار بکشید، میتوانید یک رم ۸ یا ۱۶ گیگابایتی تهیه کنید.
۵. پردازنده مرکزی (CPU)
برای استخراج با کارتهای گرافیک نیاز به CPU خیلی قدرتمندی نیست. برای هر ریگ با تعداد انگشت شماری کارت گرافیک یک پردازنده مرکزی کاملاً معمولی با قدرت متوسط که به مادربرد شما سازگار باشد کافی است. برای راحتی بیشتر در هنگام اجرای نرمافزارها میتوانید پردازندهای با ظرفیت بیشتر از میزان موردنیاز تهیه کنید. بهعنوان نمونه، پردازنده اینتل سری Skylake مدل Pentium G۴۴۰۰ برای یک ریگ ماینینگ گزینه مناسبی است.
۶. حافظه (درایو SSD)
برای نصب سیستمعامل و اجرای نرمافزارهای استخراج به حافظه ذخیرهسازی نیاز دارید. برای سرعت بیشتر و سهولت کار، یک درایو ۱۲۰ گیگابایتی SSD مناسب است؛ اما میتوانید از هاردهای معمولی هم استفاده کنید.
۷. کابلهای موردنیاز
برای اتصالات مختلف در ریگ به کابلهای مناسب نیاز دارید که در بازار فراوان است. کابلهای PCI Express USB برای ایجاد اتصال بین گرافیکها و مادربرد حتماً موردنیاز است.
۸. مادربرد
و در آخر به یک مادربرد مناسب برای اتصال قطعات نیاز دارید. برای اتصال چند کارت گرافیک باید از مادربردی با تعداد بالای اسلاتهای PCI Express استفاده کنید. مادربرد ASUS B۲۵۰ MINING EXPERT در حال حاضر بهترین گزینه برای ماینرها محسوب میشود. این مادربرد از ۱۹ کارت گرافیک پشتیبانی میکند. بااینحال، نسبت به نیاز خود میتوانید گزینههای ارزانتری را انتخاب کنید.
همچنین بخوانید: بهترین مادربردهای ماینینگ
۹. اینترنت ثابت و مودم
استخراج به حجم بالای اینترنت نیاز ندارد؛ اما پایداربودن و قطعنشدن مداوم آن مهم است. بهترین نوع اینترنت برای استخراج، اینترنت ثابت ADSL و یا TD-LTE است. فرایند ماینینگ حجم اینترنت زیادی را مصرف نمیکند و حداکثر مصرف یک ماینر معمولی به ۵ گیگابایت در ماه هم نمیرسد.
اسمبل و نصب سیستمعامل
پس از تهیه سختافزارهای موردنیاز، وقت آن است که قطعات را روی مادربرد و شاسی سوار کنید. این کار برای فردی که قبلاً اسمبل کامپیوتر انجام داده است، تقریباً ساده است؛ اما اگر تجربه ندارید پیشنهاد میشود با کمک یک کارشناس این کار را انجام دهید. همچنین ویدیوهای زیادی هم در یوتیوب وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید؛ فقط کافی است عبارت «mining rig assembly» را در یوتیوب جستجو کنید.
میتوانید از سیستمعاملهای ویندوز، مک، لینوکس و حتی سیستمعاملهای مخصوص ماینینگ برای اجرای نرمافزارهای استخراج استفاده کنید. پیشنهاد ما برای افراد تازهکار نصب ویندوز ۱۰ است. بهدلیل اینکه احتمالاً روی ریگ خود درایور DVD ندارید، میتوانید ویندوز را از طریق فلش مموری نصب کنید. همچنین نیاز است آخرین نسخه از درایورهای موردنیاز کارت گرافیک و همچنین درایور کارت شبکه را هم نصب کنید.
پس از تهیه ریگ و نصب سیستمعامل، حالا باید یک کیف پول اتریوم بسازید تا بتوانید اترهای استخراجشده را دریافت کنید.
ساخت کیف پول اتریوم
فرایند ساخت کیف پول اتریوم و دریافت آدرس آن بسیار ساده است. برای ارز دیجیتال محبوب اتریوم کیف پولهای زیادی وجود دارد که میتوانید به دلخواه از یکی استفاده کنید.
کیف پول اتریوم را میتوانید مانند حساب بانکی خود در نظر بگیرید که از آن میتوان برای دریافت، ذخیره و ارسال اتریوم استفاده کرد.
شاید لازم به توضیح نباشد که کیف پولهای نرمافزاری اتریوم کاملاً رایگان هستند و بهراحتی میتوان آنها را روی گوشیهای تلفن همراه (اندروید و iOS) یا کامپیوترهای شخصی (ویندوز، لینوکس و مک) نصب کرد. برخی از کیف پولها هم تحتوب هستند و با مرورگرهای اینترنتی (مانند کروم) میتوان در آنها حساب ایجاد کرد. کیف پولهای سختافزاری که امنیت بیشتری دارند، بهشکل فیزیکی موجود هستند و باید خریداری شوند.
برای شروع میتوانید از نرمافزار تراست والت (Trust Wallet) استفاده کنید. تراست والت که بیشترین تعداد نصب را در بین تمام کیف پولها دارد، فقط برای موبایل در دسترس است.
همچنین در جدول زیر نام تعدادی از بهترین کیف پولهای اتریوم را مشاهده میکنید:
نام | نوع | لینک دانلود/دسترسی |
---|---|---|
کیف پول مایاتروالت | نرمافزاری/تحتوب | دسترسی |
کیف پول متامسک | نرمافزاری/ افزونه مرورگر | دانلود |
کیف پول تراست والت | نرمافزاری/ موبایل | دانلود |
کیف پول لجر | سختافزاری | فیزیکی – باید از فروشگاههای معتبر خریداری شود |
کیف پول ترزور | سختافزاری | فیزیکی – باید از فروشگاههای معتبر خریداری شود |
برای آشنایی بیشتر با کیف پولهای اتریوم توصیه میکنیم مقاله «بهترین کیف پولهای اتریوم» را مطالعه کنید.
فراموش نکنید که در دنیای بلاک چین و ارزهای دیجیتال هرکس تنها خود مسئول داراییهای خودش است. بنابراین، ضروری است که از کیف پول خود نسخه پشتیبان (بکآپ) بگیرید تا در صورت مفقودی رمز کیف پول یا خرابشدن دستگاهی که برنامه روی آن نصب است، بتوانید داراییهای خود را بازیابی کنید. تاکنون دسترسی به میلیونها دلار سرمایه تنها به خاطر سهلانگاری در تهیه نسخه پشتیبان از دست رفته است. کیف پولها اغلب بهعنوان نسخه پشتیبان به کاربر یک مجموعه ۱۲ یا ۲۴تایی از کلمات انگلیسی نمایش میدهند که باید آنها را در جایی امن یادداشت کنید. به این ترتیب، کاربر با آن کلمات میتواند بهراحتی در هر کیف پول دیگری به داراییهای خود دسترسی پیدا کند.
پیوستن به یک استخر استخراج و شروع کار
پس از آمادهکردن تجهیزات و کیف پول اتریوم، حالا به مهمترین قسمت آموزش یعنی شروع کار میرسیم.
برای استخراج اتریوم یا هر ارز دیجیتال دیگری نیاز است که به یک استخر استخراج بپیوندید.
به زبان ساده، استخر استخراج یک محل مجازی (فرض کنید یک وبسایت) است که در آن استخراجکنندگان قدرت سختافزارهای خود را روی هم میریزند و همه برای استخراج تلاش میکنند. در این روش، هر ماینر یا استخراجکننده بر اساس میزان توان پردازشی خود سود میبرد.
با توجه به گستردهبودن فضای ماینینگ، امروزه بدون پیوستن به استخر استخراج شانس شما برای کسب سود از استخراج بسیار کم خواهد بود. میتوان این طور گفت که ماینرهای سراسر دنیا قدرت پردازش سختافزارهای خود را در اختیار استخرهای استخراج قرار میدهند و استخر استخراج به نمایندگی از ماینرهای کوچک در پیداکردن معادله بلاکها با دیگر استخرها رقابت میکند.
برای اتریوم استخرهای استخراج زیادی وجود دارد که میتوانید از این لینک بهترینشان را مشاهده کنید. هر استخر استخراج نسبت به توان پردازشی خود، میزان کارمزد و کیفیت خدمات میتواند متفاوت باشد. در زمان بهروزرسانی این مقاله (اواسط ۲۰۲۱) سه استخر استخراج اترماین (Ethermine) توافپول (2fpool) و اسپارکپول (SparkPool) از بهترین استخرهای استخراج اتریوم هستند.
در اینجا روش استخراج در استخر اترماین را آموزش میدهیم؛ اما اتصال به بقیه استخرهای استخراج هم تقریباً با روشی مشابه انجام میشود.
فرایند شروع کار استخراج در اترماین به شرح زیر است:
- دانلود نرمافزار استخراج (در این آموزش PhoenixMiner)
- ویرایش فایل کانفیگ نرمافزار
- اجرای نرمافزار و شروع استخراج
برای اتصال به استخر استخراج نیاز به یک نرمافزار ماینینگ دارید. با یکی از نرمافزارهای زیر میتوانید به استخر استخراج اترماین متصل شوید:
در این آموزش ما نرمافزار فونیکس ماینر (PhoenixMiner) را معرفی میکنیم. نرمافزار استخراج فونیکس ماینر یکی از بهترین نرمافزارهای استخراج اتریوم با کارت گرافیک است. این نرمافزار از هر دو کارت گرافیک AMD و Nvidia پشتیبانی میکند. قبل از اجرای نرمافزار حتماً در صفحه دانلود دستورالعملهای تیم توسعهدهنده را مطالعه کنید.
پس از دریافت نرمافزار، آن را از حالت فشرده خارج کنید، در فولدر نرمافزار روی فایل «start_miner.BAT» راست کلیک کرده و Edit را انتخاب کنید. سپس قسمت پایینیِ این فایل را ویرایش و تنظیمات مورد نیاز خودتان را وارد کنید.
در جلوی عبارت «pool-» باید سرور استخر استخراج قرار گیرد. اگر در ایران عملیات استخراج را انجام میدهید، بهتر است از آدرس سرور آسیایی استخر اترماین استفاده کنید که به این شرح است: asia۱.ethermine.org:۴۴۴۴
همچنین باید در جلوی عبارت «pool2-» یک سرور دوم مشخص کنید تا در صورت خرابی سرور اول، عملیات استخراج در سرور دوم انجام شود. پیشنهاد میکنیم برای سرور دوم، سرور اروپا را انتخاب کنید: eu۱.ethermine.org:۴۴۴۴
در جلوی عبارت «-wal» باید آدرس کیف پول اتریوم خود را قرار دهید تا پاداش استخراج به آن منتقل شود. بقیه موارد را بهصورت دست نخورده باقی بگذارید و فایل را با همان فرمت bat ذخیره کنید.
حالا با اجرای فایل bat ذخیرهشده، عملیات استخراج آغاز میشود.
اگر در اجرای برنامه به مشکل خوردید، با کمی پرسوجو و تحقیق میتوانید راهحل را پیدا کنید. در مورد اجرای نرمافزارهای ماینینگ هم ویدیوهای زیادی در یوتیوب وجود دارد.
کوچ اتریوم به اثبات سهام؛ پایان ماینینگ؟
طبق یک برنامه از پیش تعیینشده اتریوم قرار است روزی برای همیشه به ماینینگ یا همان استخراج پایان بدهد و بهجای آن، تراکنشها از یک روش جایگزین بهنام «اثبات سهام» تأیید شوند. البته زمان دقیق پیادهسازی این بهروزرسانی مشخص نیست و شاید بتوان گفت حداقل تا پایان سال ۲۰۲۱ این اتفاق رخ نخواهد داد.
«اتریوم ۲.۰» (ETH ۲.۰)، نام بهروزرسانی بزرگ اتریوم است که از مدتها پیش در نقشه راه اتریوم برنامهریزی شده بود. طبق این بهروزرسانی، اتریوم برای مقیاسپذیری هر چه بیشتر (تراکنشهای سریعتر و ارزانتر)، بهجای الگوریتم اثبات کار (Proof Of Work) از الگوریتم اثبات سهام (Proof Of Stake) استفاده خواهد کرد.
اثبات سهام راه متفاوتی برای اعتبارسنجی تراکنشها و ایجاد بلاکهای جدید برای بلاک چین است. در این الگوریتم، افراد برای مشارکت در کار اعتبارسنجی تراکنشها و ایجاد بلاک، باید مقداری اتر بخرند و در یک کیف پول به شبکه اختصاص دهند. به این ترتیب، میتوانند در کار تأیید تراکنشها مشارکت کنند و واحدهای جدید ارز دیجیتال (اتریوم) دریافت کنند. به این ترتیب، مشارکتکنندگان کارمزد تراکنشهای شبکه را برای خود برمیدارند. این روش باعث میشود که برای مشارکت در شبکه دیگر نیاز به خرید سختافزارهای گرانقیمت نباشد. همچنین اثبات سهام مقیاسپذیری (سرعت و کارمزد تراکنشها) را بهبود میبخشد.
فاز صفر اتریوم ۲.۰ در سال ۲۰۲۰ پیادهسازی شد. در این فاز اثبات سهام اتریوم فعال میشود، اما ماینینگ هم همچنان پابرجاست. قرار است در فاز یک بلاک چین اتریوم بهشکل کامل به اثبات سهام کوچک کند و ماینینگ پایان یابد. زمان اجرای فاز یک هنوز مشخص نیست؛ اما طبق شواهد بهنظر نمیرسد تا پایان امسال اجرا شود. بنابراین، میتوان گفت که حداقل تا پایان ۲۰۲۱ میتوان به استخراج اتریوم ادامه داد. برای آشنایی کامل با اتریوم ۲.۰ میتوانید به مقاله «اتریوم ۲.۰؛ هر آنچه باید درباره بهروزرسانی بزرگ اتریوم بدانید» مراجعه کنید.
پس از پایان ماینینگ اتریوم، ماینرها احتمالاً به زنجیرههای دیگر ازجمله اتریوم کلاسیک، بیت کوین گلد و سایر ارزهای دیجیتالی که با کارت گرافیک قابلاستخراج هستند، نقل مکان میکنند.
دستگاههای ایسیک (ASIC) برای اتریوم؟
تا حدود سه سال پیش، برای استخراج بهصرفه اتریوم، تنها از کارتهای گرافیک استفاده میشد. با استفاده از کارتهای گرافیک، امکان استخراج از سمت اکثر افراد، بهخصوص افراد عاشق فناوری فراهم میشود، چون امروزه از کارت گرافیک برای بازی و اجرای نرمافزارهای گرافیک استفاده میشود. این امر موجب میشود که شبکه اتریوم تا حد زیادی غیرمتمرکز باشد؛ اما کارتهای گرافیک به اندازه ایسیکها قدرتمند نیستند.
کلمه ASIC مخفف «Application-specific Integrated Circuit» بهمعنای «مدار مجتمع با کاربرد خاص» است. بهعبارت دیگر یک تراشه ایسیک برای یک هدف یا استفاده خاص طراحی شده است. با توجه به این موضوع، یک ایسیک میتواند برای هر دستگاهی استفاده شود؛ اما امروزه کاربرد این ایده را بیشتر در دستگاههای استخراج میبینیم.
در اوایل سال ۲۰۱۸، شرکت بیت مین (Bitmain)، بزرگترین تولیدکننده دستگاههای استخراج، برای اتریوم دستگاه Antminer E۳ را عرضه کرد. این دستگاه با قدرت هشی در حدود 180MH/S و مصرف برق ۸۰۰ وات بهعنوان اولین ماینر ایسیک اتریوم بهطور رسمی رونمایی شد. پس از آن شرکتهای دیگر هم دستگاه ایسیک عرضه کردند.
شرکت اینوسیلیکون (Innosilicon) یکی دیگر از تولیدکنندگان دستگاههای ایسیک است که همچنان دستگاههای جدیدی را برای استخراج الگوریتم Ethash به بازار عرضه میکند.
دستگاههای ایسیک قدرتی چند برابر کارتهای گرافیک دارند و با قیمت تمامشده پایینتر نسبت به ریگ استخراج، زمان بازگشت سرمایه بسیار سریعی دارند. بهعنوان مثال، دستگاه Innosilicon A۱۰ Pro+ در زمان بهروزرسانی این مقاله میتواند روزانه بیش از ۵۰ دلار درآمد به ماینر برساند.
همچنین راهاندازی دستگاههای ایسیک بسیار ساده و مانند تنظیمات مودم ADSL است؛ فقط کافی است دستگاه را به برق زده و در نرمافزار این دستگاه اطلاعات استخر استخراج را وارد کنید. امروزه استخراج ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین، بیت کوین کش و لایت کوین فقط با دستگاه ایسیک انجام میشود.
ریسک دستگاههای ایسیک
اگرچه استخراج اتریوم با ایسیک بسیار پرسود است و زمان بازگشت سرمایه خیلی کوتاهی دارد، نباید ریسک تغییرات الگوریتم و ارتقا در شبکه اتریوم را فراموش کرد. توسعهدهندگان اتریوم با دستگاههای ایسیک مخالف هستند. دلایل اصلی این مخالفت بهبیان ساده عبارتاند از:
- صاحبان ریگهای کارت گرافیک با ورود دستگاههای ایسیک دیگر نمیتوانند سودآوری داشته باشند و از پشتیبانی و نگهداری شبکه اتریوم دست میکشند.
- استفاده از ایسیکها باعث میشود که نرخ هش و قدرت پردازش شبکه در دست اقلیتی ثروتمند قرار بگیرد؛ اما کارت گرافیک استفادههای دیگری هم دارد و استخراج را توزیعشده میکند.
- تمرکززدایی که مهمترین اصل در هر ارز دیجیتال است، موردتهدید قرار میگیرد. با ایسیکها یک گروه ماینر بزرگ میتوانند تغییرناپذیری در شبکه را به خطر بیندازند و برخلاف اهداف شبکه عمل کنند.
بهبیان ساده، با ورود دستگاههای ایسیک به بازار، دو ریسک بزرگ متوجه ماینرهای اتریوم شد:
۱. برای ماینرهایی که با کارت گرافیک استخراج را انجام میدهند، ایسیک یک ریسک بزرگ است زیرا با ورود انبوه ایسیکها به جریان استخراج، سختی شبکه افزایش پیدا خواهد کرد و استخراج با کارت گرافیک دیگر سودمند نخواهد بود.
۲. از طرف دیگر این ریسک برای کسانی که قصد استخراج با ایسیک را دارند هم وجود دارد، زیرا توسعهدهندگان اصلی اتریوم بهشدت با ورود ایسیکها به این جریان مخالفند و مصمم به مقاومت در برابر ایسیکها هستند.
بنابراین اگرچه تاکنون دستگاه ایسیک اتریوم عملکرد بسیار مناسبی داشتهاند و توسعهدهندگان هم با آنها مقابله نکردهاند، این احتمال ضعیف را هم باید در نظر گرفت که تغییر الگوریتم در اتریوم ممکن است دستگاههای ایسیک را بلااستفاده کند.
همچنین بخوانید: ریگ ماینینگ یا دستگاه ماینر؟
سوالات متداول درباره استخراج اتریوم
آیا استخراج اتریوم در سال ۲۰۲۱ همچنان سودآور است؟
پاسخ کوتاه این سؤال «بله» است؛ اما نباید فراموش کرد پاسخ کلی نسبی است و سودآوربودن یا نبودن استخراج اتریوم هر لحظه و نسبت به هر شرایطی ممکن است تغییر کند. عوامل زیادی از جمله قیمت اتر و هزینه برق بر سودآوری این فعالیت تأثیر مستقیم دارند. با واردکردن مجموع قدرت پردازش کارتهای گرافیک و هزینه برق در یک ماشین حساب استخراج میتوانید سودآوری این فعالیت را بهصورت لحظهای محاسبه کنید.
آیا با لپتاپ یا کامپیوتر خانگی میتوان به استخراج اتریوم پرداخت؟
روی کاغذ بله؛ اما باید بدانید که این کار به هیچ عنوان صرفه اقتصادی ندارد و میتواند به لپتاپ یا کامپیوتر خانگی آسیب بزند.
آیا با موبایل میتوان اتریوم استخراج کرد؟
نه، این کار بههیچ عنوان سودآوری ندارد و تقریباً تمام نرمافزارهایی هم که چنین ادعایی دارند، کلاهبرداری هستند.