شرکت نورالینک ایلان ماسک، تاییدیههای لازم برای آزمایش روی انسان را دریافت کرد
دستگاه نورالینک (Neuralink) دستگاهی است که با انجام جراحی در مغز انسان قرار میگیرد و طبق گفتههای مدیرعامل آن، یعنی ایلان ماسک، به مردم اجازه میدهد که از طریق فکر کردن، با رایانهها ارتباط برقرار کنند و از خود در برابر جایگزین شدن با آنها محافظت نمایند. این شرکت به تازگی تاییدیه FDA را برای آزمایشهای خود دریافت کرده است.
به گزارش کوینتلگراف، دادههای موجود نشان میدهد که استارتاپ نورالینک تأییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) را دریافت کرده است. این استارتاپ توسط ایلان ماسک ایجاد شده است و روی ایجاد رابطی بین مغز و کامیپوتر (BCI) کار میکند. نورالینک با کسب مجوز مذکور، میتواند آزمایشهای موردنیازش را روی انسان انجام دهد و دستگاههای درون مغزی خود را با جراحی وارد انسان کند.
ایلان ماسک این خبر را در توییتر خود منتشر کرده و به تیم توسعهدهنده پروژه نورالینک تبریک گفته است. هنوز مشخص نیست که نورالینک قصد دارد چه نوع آزمایشهایی را روی انسان انجام دهد؛ اما مشخص است که این شرکت به دنبال جذب متقاضیان جدید نیست.
گفتنی است که نورالینک در اوایل سال ۲۰۲۲ نتوانسته بود تأییدیه آزمایشهای انسانی را بهخاطر نگرانیهای امنیتی دریافت کند. با این حال، به نظر میرسد که شرکت مذکور در این مدت تلاش کرده است مشکلات مربوطه را رفع کند.
تغییر نظر FDA نشان میدهد که این مشکلات حل شدهاند و نورالینک میتواند آزمایشهای محدودی را برای دستگاههای BCI خود انجام دهد و آنها را با استفاده از جراحی در مغز انسان نصب نماید.
شایان ذکر است این پروژه ارتباطی با بلاکچین و رمزارزها ندارد و پروژهای یا توکنی عرضه نکرده است. در فضای شبکههای اجتماعی در داخل و خارج از ایران توکنی با نام نورالینک (NLINK) تبلیغ میشود که یک پروژه کلاهبرداری با سوءاستفاده از نام ایلان ماسک و شرکت نورالینک است و توکنی صادر کرده است که هیچ ارتباطی با کار ایلان ماسک و شرکت او ندارد. میتوانید بررسی میهن بلاکچین را در این خصوص در مقاله «نقد و بررسی ارز نورالینک (Nlink)؛ کلاهبرداری با نام پروژه ایلان ماسک» مطالعه کنید.
ایلان ماسک اعلام کرده است که BCI میتواند به حل مشکلات پزشکی و حرکتی کمک کند. BCIها برای درمان بیماریهای زیادی مثل صرع ساخته شدهاند. آنها خدمات زیادی را هم برای بهبود کیفیت زندگی افراد ناتوان ارائه میکنند. در این مورد، برای مثال میتوان به توانایی هدایت نمایشگر ماوس از طریق حرکت چشم با فکر کردن به آن اشاره کرد.
علاوه بر این، ماسک اعلام کرده است که این دستگاه قرار است بهعنوان یک BCI همهمنظوره برای استفاده عموم مردم توسعه یابد تا به انسان اجازه بدهد که از طریق فکر کردن، با ماشینها ارتباط برقرار کند و از خود در برابر جایگزین شدن با آنها محافظت نماید.
نورالینک تاکنون فقط میتوانست آزمایشهای خود را روی حیوانات آزمایشگاهی مثل میمونها و خوکها اجرا کند. این شرکت اخیراً هم با تحقیقات فدرال بهخاطر بدرفتاری با حیوانات روبهرو شد. با این وجود، نورالینک هرگونه تخلفی را انکار کرده و به نظر میرسد که تحقیقات مذکور هم بیسروصدا به پایان رسیده است. البته این شرکت با تحقیقاتی دیگر هم در زمینه حملونقل دستگاههای آلوده مواجه شده است که همچنان ادامه دارد.
با کسب مجوزهای مذکور، ماسک به چشمانداز خود مبنی بر ترکیب انسان و هوش مصنوعی (AI) یک قدم نزدیکتر شده است. در نتیجه، احتمالاً زمان آن فرا رسیده است که توسعهدهندگان و کارآفرینان کاربردهای BCI جاگذاریشده در انسان (از طریق جراحی) را بررسی کنند.
طبق گفتههای ماسک، BCI به مردم این امکان را میدهد که بهجای انگشت دست از طریق ذهن خود با گوشیهای هوشمند کار کنند و سریعتر باشند. تحقیقات دانشگاه تگزاس هم نشان میدهد که سیستمهای هوش مصنوعی شبیه به چت جیپیتی (ChatGPT) را میتوان برای تفسیر امواج مغزی به میزان محدودی آموزش داد.
با این حال، شاید بتواند ادعا کرد که جالبترین کاربرد هوش مصنوعی برای صنعت ارزهای دیجیتال و بلاکچین، توسط شرکت مایکروسافت ایجاد شده است. حق ثبتهای اختراعشده بین سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ سیستمی را نشان میدهد که با یک حسگر پوشیدنی، اثبات کارِ موردنیاز برای دریافت پاداشهای ارز دیجیتال، استخراج و اعتبارسنجی را تأمین میکند. در یکی از این حق ثبتها آمده است:
برای مثال، میتوان از امواج مغزی یا گرمای بدنی ساطعشده از کاربر در فرایند استخراج استفاده کرد. این نیروها ممکن است زمانی ساطع شوند که کاربر وظیفه ارائهشده توسط یک ارائهدهنده اطلاعات یا خدمات، مانند مشاهده تبلیغات یا استفاده از خدمات اینترنتی خاص را انجام میدهد.
با ترکیب BCI که نورالینک در مقاله اصلی خود توصیف کرده و الگویی که در حق ثبت مایکروسافت آورده شده است، ممکن است بتوان امواج مغزی را به صورت بومی تایید کرد. در این صورت، میتوان اثبات کار را فقط از طریق فکر تایید کرد.
منبع