تحلیل اختصاصی آنچین در پایان سال ۱۴۰۱؛ آیا روند صعودی قیمت بیت کوین ادامه پیدا میکند؟
به گزارش اکسران : در هفته گذشته که یکی از پر تلاطمترین هفتههای اقتصاد بینالملل پس از آغاز کرونا بود، سه بانک سیلورگیت، سیلیکون ولی و سیگنچر که هر سه از بانکهای دوستدار کریپتو بودند با بحران مالی مواجه شدند به نحوی که فدرال رزور و سایر نهادهای ارشد اقتصادی ایالات متحده برای نجات سپردهگذاران آنها وارد عمل شدند. این موضوع به نحو جالبی قیمت بیت کوین و اتریوم را تحت تاثیر قرار داد به نحوی که طی چند روز یک رفت و برگشت ۲۰ درصدی در قیمتها را شاهد بودیم.
با ثبت نام در صرافی اکسران 200 هزار تومن جایزه بگیرید!
به همراه 100 هزار تومن پاداش معرفی از هر نفر!
قیمت بیت کوین که با سخنرانی جروم پاول در جلسه استماع کنگره و اظهارات او در مورد احتمال معکوس شدن روند کاهشی تورم و گمانهزنیها در مورد ۰.۵٪ افزایش نرخ بهره وارد روندی نزولی شده بود، با خبر ورشکستگی بانک سیلیکون ولی که باعث دیپگ شدن دومین استیبل کوین مهم بازار (USDC) شد تا کمتر از ۲۰٬۰۰۰ دلار سقوط کرد. اما با ورود مشترک خزانهداری، فدرال رزرو و شرکت بیمه سپرده فدرال و تضمین بازگشت داراییهای سپردهگذاران، USDC به برابری خود با دلار آمریکا بازگشت و حتی این سیگنال به بازار صادر شد که فدرال رزرو در ادامه سیاستهای پولی انقباضی خود به بنبست خورده است و ناچار به چرخش (Fed Pivot) است.
این موضوع علاوه بر اعلام نرخ تورم ماه فوریه در روز سهشنبه که مسیر را برای Fed Pivot مهیا نشان میداد باعث شد قیمت بیت کوین در بازگشتی خیرهکننده تا ۲۶٬۵۰۰ دلار افزایش پیدا کند و میانگین متحرک ۲۰۰ هفتهای در سطح ۲۵٬۴۰۰ دلار که طی ژانویه و فوریه ۲۰۲۳ سد نفوذناپذیری جلوی مسیر صعودی قیمت BTC بود برای نخستین بار پس از بازار خرسی ۲۰۲۲ دچار رخنه شود. همچنین قیمت اتریوم در تب صعودی روز گذشته توانست نه تنها از مرز ۱۷۰۰ دلار عبور کند بلکه برای لحظاتی حتی به سطح ۱۸۰۰ دلار نزدیک شد.
با وجود این همچنان میان خرسها و گاوها در مورد آینده بازار در سال متلاطم ۲۰۲۳ اختلاف وجود دارد و در این گزارش تحلیلی برای قضاوت در مورد آینده بازار قصد داریم سراغ تحلیل آنچین برویم. برای تحلیل قیمت بیت کوین و قیمت اتریوم و به طور کلی تحلیل روند کلی بازار رمز ارزها ابزارهای متنوعی وجود دارد. ما معتقدیم با بررسی مداوم اطلاعات آنچین یا درون زنجیرهای میتوان وقایع و اتفاقات این بازار را عمیقتر و دقیقتر ارزیابی و تحلیل کرد. در همین راستا میهن بلاکچین قصد دارد تا با تمرکز بر اطلاعات و دیتای درون شبکه یا On-Chain، گزارشی متناوب از عملکرد بازار منتشر کند.
هدف این گزارشها، تحلیل رفتار سرمایهگذاران، احساسات معاملهگران و تغییرات صورت گرفته در شبکه بیت کوین و اتریوم است.
در این تحلیلها شاخصهای آنچین بیت کوین، اتریوم و استیبلکوینها مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
سلب مسئولیت
گزارش پیش رو، تحلیل اختصاصی بر اساس دیتاهای آنچین در هفته گذشته است.
اطلاعات و تحلیلهای این مقاله به هیچ عنوان نباید به عنوان توصیهای برای خرید و فروش یا سرمایهگذاری در نظر گرفته شوند.
فراموش نکنید که همیشه قبل از سرمایهگذاری، خودتان به طور کامل بازار را تحلیل و بررسی کنید.
توجه به نکات زیر به مطالعه بهتر این مقاله کمک خواهد کرد:
- این گزارش به ۲ بخش کلی تقسیم شده است؛ در بخش اول وضعیت کلی بازار بیت کوین را با تکیه بر دادههای آنچین بررسی میکنیم و در بخش دوم گزارش نیز وضعیت بازار استیبل کوینها را که روزهای پرماجرایی را سپری کرد بررسی خواهیم کرد.
- این نسخه، پنجاه و نهمین گزارش از سری تحلیلهای آنچین است. برای مطالعه گزارش پیشین، به مقاله زیر مراجعه کنید.
مطالعه کنید:تحلیل اختصاصی آنچین (۲۸ دی)؛ آیا زمستان کریپتو به پایان رسیده است؟
بخش اول – بیت کوین
همانطور که در مقدمه ذکر شد پس از ورود سه نهاد مالی ارش در اقتصاد آمریکا، یعنی خزانهداری، فدرال رزرو و FDIC برای نجات سپردهگذاران سه بانک ورشکسته سیلورگیت، سیلیکون ولی و سیگنچر، بازار این پیام را دریافت کرد که فدرال رزرو در ادامه سیاستهای پولی انقباضی خود به بنبست خورده است.
این جمله میان اقتصاددانان تبدیل به نوعی تکیه کلام شده است که «فدرال رزرو به تنگتر کردن کمربند اقتصاد ادامه میدهد تا زمانیکه چیزی را بشکند».
به نظر میرسد سقوط این سه بانک و ورود فدرال رزرو برای نجات سپردهگذاران این سیگنال را صادر کرد که چیزی شکسته است.
مهمترین ارزیابی کمی این حس را میتوان در تخمینهای اقتصاددانان از میزان افزایش نرخ بهره در جلسه ۲ فروردین (۲۲ مارچ) و نیز در تخمینهای آنها از زمان آغاز کاهش نرخ بهره مشاهده کرد. همانطور که در نمودار زیر مشاهده میشود در حال حاضر کارشناسان احتمال افزایش ۰.۵ درصدی نرخ بهره را صفر، احتمال افزایش ۰.۲۵ درصدی را ۴۵٪ و احتمال عدم افزایش نرخ بهره را ۵۵٪ میدانند. این در حالی است که تنها یک هفته قبل احتمال افزایش ۰.۵ درصدی حدود ۷۸٪ بود و هیچ کس «عدم افزایش نرخ بهره» را جزء گزینههای محتمل نمیدانست.
همچنین در حال حاضر ۹۶٪ کارشناسان معتقدند در جلسه فدرال رزرو در خرداد ۱۴۰۲ (جلسه ۱۴ ژوئن) با کاهش نرخ بهره مواجه خواهیم بود. حتی برای کاهش ۰.۵ درصدی نرخ بهره حدود ۵۰٪ احتمال قائل هستند. این در حالی است که تنها حدود یک هفته پیش خوشبینانهترین تخمین در مورد آغاز کاهش نرخ بهره به دسامبر ۲۰۲۳ برمیگشت.
ترجمه این چرخش چشمگیر در نگاه بازار را میتوان در کندل ۴۰۰۰ دلاری در چارت هفتگی قیمت بیت کوین دید که همانطور که در بالا دیده میشود قیمت بیت کوین را بعد از مدتها به بالای میانگین متحرک ساده ۲۰۰ هفتهای رساند.
این میانگین متحرک مهمترین میانگین متحرک در چارت قیمت بیت کوین و به نوعی مرز رسمی بازار خرسی و بازار گاوی در سیکل اخیر است.
بسته شدن کندل هفتگی در یکشنبه آینده بالای سطح این میانگین متحرک، برای ادامه روند صعودی اهمیت حیاتی دارد.
اما ببینینم شاخصهای آنچین در مورد امکان ادامه روند صعودی چه میگویند.
شاخص قیمت تحقق یافته
همانطور که در نمودار بالا مشاهده میشود با سقوط بازار پس از دیپگ شدن USDC سطح شاخص قیمت تحقق یافته که حدود ۱۹۷۰۰ دلار را نشان میدهد برای قیمت بیت کوین نقش حمایت را بازی کرد. از سوی دیگر در ابتدای نوامبر ۲۰۲۲ و پیش از سقوط FTX شاخص قیمت تحقق یافته برای قیمت بیت کوین نقش مقاومت را بازی کرده بود اما امروز این مقاومت تبدیل به حمایت شده است. این موضوع بسیار مهم (تبدیل قیمت تحقق یافته از مقاومت به حمایت) میتواند نشانه تغییر ساختار بازار و آغاز گذار از بازار خرسی به بازار گاوی باشد. به نظر میرسد یخهای زمستان کریپتو در حال آب شدن است.
شاخص MVRV-Z Score
همانطور که در نمودار بالا مشاهده میشود MVRV Z-Score با کاهش قیمت بیت کوین تا کمتر از ۲۰٬۰۰۰ دلار برای اولین بار در سال ۲۰۲۳ سطح بالای «محدود ارزش (Value Zone)» شد که به طور تاریخی زمان مناسبی برای خرید بیت کوین بوده است. با این حال قیمت بیت کوین زمان کوتاهی حدود ۱ روز را در این ناحیه سپری کرد و بعد از آن حرکت صعودی خود را از سر گرفت. واکنش برگشتی شدید قیمت به محدوده ارزش میتواند نشانه دیگری از تغییر ساختار بازار باشد. در روزهای اخیر پایین نگه داشتن قیمت بیت کوین به نگه داشتن یک توپ پلاستیکی زیر آب شباهت پیدا کرده است که زحمت و نیروی زیادی میطلبد و با پیدا کردن کوچکترین مفری حرکت صعودی شدیدی بروز میدهد.
شاخص سود یا ضرر خالص تحقق نیافته (NUPL)
همانطور که در نمودار بالا مشاهده میشود قیمت بیت کوین پس از رسیدن به کمتر از ۲۰٬۰۰۰ دلار ناحیه تسلیم را «لمس» کرد.
هجوم مشابه به سمت NUPL صفر پس از خروج از ناحیه «تسلیم» تنها در زمان آغاز کرونا مشاهده شده بود.
بررسی وضعیت صرافیهای متمرکز
همانطور که در نمودار بالا دیده میشود تغییر خالص موجودی بیت کوین در صرافیهای متمرکز، به شدت مثبت بوده است.
این موضوع نشان میدهد حجم زیادی از بیت کوین برای برداشت سود از کیف پول به صرافی سرازیر شده است.
این حجم از ورود بیت کوین به صرافی با صرف نظر کردن زمان افزایش اضطرابات در مورد FTX در بیش از ۹ ماه اخیر سابقه نداشته است. این موضوع خبر خوشایندی برای قیمت بیت کوین نیست و نشان میدهد مومنتم صعودی قیمت بیت کوین در حال تضعف شدن است.
همچنین به نقل از گرت سالووی (Gareth Soloway)، تحلیلگر تکنیکال معروف، سه کندل سبز متوالی هماندازه در چارت قیمت روزانه نشانه تحلیل روند است که بخشی از آن را با کاهش قیمت از ۲۶٬۵۰۰ دلار تا ۲۴٬۵۰۰ دلار شاهد بودیم.
با این حال باید توجه داشت که Exchange Inflow CDD افزایش چندانی پیدا نکرده است که نشان میدهد عمده کوینهای ورودی به صرافیها کوینهای پرتراکنش هستند و هولدرهای قدیمی با رالی اخیر اقدام به برداشت سود نکردهاند.
بررسی رفتار سرمایهگذاران بیت کوین
همانطور که در نمودار بالا مشاهده میشود روند نزولی موجودی نهنگهای بیت کوین (هولدرهای با ۱۰۰۰ بیت کوین یا بیشتر) که از ابتدای سال ۲۰۲۳ معکوس شده بود، از تاریخ ۱۰ مارچ و همزمان با دیپگ شدن USDC و افزایش نگرانیها در مورد بحران بانکی متوقف شد و حدود ۴۰٬۰۰۰ بیت کوین از سوی آنها تخلیه شد.
موجودی نهنگهای بیت کوین با افزایش قیمت بیت کوین تا بیش از ۲۶٬۰۰۰ دلار افزایش نیافته است و این موضوع برای ادامه روند صعودی نگرانکننده است.
بررسی شاخص فاندینگ ریت بیت کوین
همانطور که در نمودار بالا مشاهده میشود با کاهش قیمت بیت کوین تا سطح ۲۰٬۰۰۰ دلار حجم عظیمی از معاملات شورت باز شده بود که با افزایش قیمت و عبور از سطح ۲۱٬۵۰۰ دلار حجم عظیمی از این پوزیشنها لیکویید شدند.
در حال حاضر نگاه بازار بولیش است اما همانطور که از نمودار OI هم پیداست شدت افزایش حجم معاملات باز بسیار کمتر از شدت افزایش قیمت بوده است.
از در کنار هم قرار دادن فاندینگ ریت و OI میتوان نتیجه گرفت بازار در مورد ادامه روند صعودی مردد است.
بخش دوم – استیبل کوین
در حوادت روزهای اخیر برای اولین بار از زمان فروپاشی پروژه ترا و استیبل کوین UST در اردیبهشت ۱۴۰۱، شاهد نوسان قیمت و دیپگ شدن استیبل کوینها بودیم. این ماجرا که ناشی از نگرانی در مورد از دست رفتن بخشی از پشتوانه USDC بود قیمت USDC را موقتا به ۰.۸۸ دلار رساند و پس از آن DAI تا ۰.۸۹ سنت سقوط کرد چرا که حدود ۶۵٪ از پشتوانه DAI استیبل کوین «قابل اطمینان» بازار یعنی USDC بود. همچنین GUSD صرافی جمنای و USDP شرکت پکسوس کمی از ۱ دلار نزول کردند، در حالی که BUSD و تتر افزایش به بیش از ۱ دلار بودند.
در نمودار زیر که توسط گلسنود ارائه شده است میتوان نوسانات استیبل کوینهای مختلف را همزمان با رویدادهای هفته گذشته مشاهده و با همدیگر مقایسه کرد.
استیبل کوین تتر به طور خاص شاهد افزایش قیمت بین ۱.۰۱ تا ۱.۰۳ دلار در بیشتر روزهای هفته گذشته بود. به این ترتیب تتر که همیشه در مورد امنیت آن فاد منشر میشود به طرز طعنهآمیزی تبدیل به آخرین پناهگاه هولدرهای تمام استیبل کوینهای دیگر شد.
نمود واضح «پناه بردن سرمایه از USDC به USDT» را میتوان در نمودار پایین دید.
همانطور که در این نمودار مشاهده میشود، موجودی نهنگهای تتر (با رنگ قرمز در نمودار زیر) رشد چشمگیری داشته است و موجودی نهنگهای USDC (رنگ آبی در نمودار زیر) سقوط کرده است.
در مورد دیپگ شدن DAI، باید بدانیم که عمده پشتوانه آن سایر استیبل کوینها هستند و این روند از اواسط سال ۲۰۲۰ به طور مداوم در حال رشد است به طوریکه در زمان دیپگ شدن حدود ۵۵.۵٪ از کل پشتوانه آن به طور مستقیم USDC بود و همچنین بخش عمدهای از توکنهای استخرهای نقدینگی یونی سواپ که ۸.۹٪ از کل پشتوانه DAI را تشکیل میدهند متشکل از USDC بود.
به این ترتیت حدود ۶۳٪ از کل پشتوانه DAI به طور مستقیم یا غیر مستقیم به USDC وابسته بود.
این رویداد برای DAI که میخواهد یک استیبل کوین غیرمتمرکز باشد، بسیار بحثبرانگیز است. چرا که نشان داد قیمت DAI با سیستم بانکداری سنتی از طریق پشتوانههای خود ارتباط نزدیکی دارد.
همچنین ۱۲.۴٪ از پشتوانه DAI داراییهای توکنیزه شده در دنیای واقعی است که با اختصار RWA و با رنگ مشکی در نمودار زیر پیدا است.
این دسته داراییها هم از ارتباط با سیستم بانکی مبرا نیستند.
سخن پایانی
ما در این سری مقالات به سراغ اطلاعات آنچین بازار میرویم و سعی داریم تا الگوهای تکرار شونده مشترک بین قیمت و اطلاعات On-Chain را شناسایی کرده و در اختیار شما قرار دهیم.
در نتیجه این مقاله و تمامی مواردی که در آن اشاره شده، به هیچ عنوان نباید ملاک تصمیمگیری برای سرمایهگذاری قرار گیرد.
سعی ما این است تا به جای تحلیل مستقیم قیمت، عوامل تاثیرگذار بر نوسانات قیمت رمزارزها را بشناسیم تا تحلیل دقیقتری از بازار داشته باشیم. اگر در این زمینه تجربهای دارید و یا اطلاعات آن چین مشخصی را پیدا کردهاید که بر قیمت رمزارزها تاثیر دارد، آنها را با ما به اشتراک بگذارید.