ورود NFTها به شبکه بیت کوین با پروتکل اردینالز؛ نوآوری در بیت کوین یا حمله به شبکه؟
در روزهای اخیر، پا گذاشتن NFTها به بلاکچین بیت کوین با پروتکل اردینالز (Ordinals)، موضوع بحث داغی میان بیت کوینرها بوده است.
به گزارش اکسران: به نقل از بلومبرگ، یکی از توسعهدهندگان بیتکوین به نام کیسی رودارمور (Casey Rodarmor) اخیرا پروتکلی را با نام اردینالز (Ordinals) راهاندازی کرده است که اجازه میدهد مصنوعات دیجیتال (از جمله NFTها و پیامهای متنی) در شبکه اصلی بیت کوین عرضه شوند.
عرضه پروتکلی مانند اردینالز با بهروزرسانی مهم تپ روت (Taproot) در شبکه بیت کوین ممکن شده است. این بهروزرسانی که در نوامبر ۲۰۲۱ (آبان ۱۴۰۰) با هدف بهبود حریم خصوصی و کارایی شبکه انجام شد، فرصتهای زیادی را برای ساخت برنامههای بومی بیت کوین در اختیار توسعهدهندگان قرار داده است. از جمله این فرصتها، ایجاد امکان ثبت طیف خاصی از دادهها از جمله دادههای تصویری و متنی در UTXOهای شبکه بیت کوین است. به این ترتیب میتوان برای مثال NFTهایی ایجاد کرد که مبادله و معامله شوند. کاری که پروتکل اردینالز زمینه آن را فراهم میکند.
باید توجه داشت که برخلاف NFTها در شبکه اتریوم که تنها نشانگری از آنها در شبکه اصلی ثبت میشود و خود فایل jpeg در یک سرور ثالث قرار دارد، این نحوه از ثبت NFT در شبکه بیت کوین به سرور خارجی وابسته نیست و تمام اطلاعات NFT را در فضای بلاک شبکه بیت کوین ذخیره میکند.
البته پس از توییت کیسی رودارمور و معرفی پروتکل اردینالز، این نحوه استفاده از فضای بلاک در شبکه بیت کوین موضوع بحثی داغ میان بیت کوینرها شده است. موافقان این اتفاق جدید معتقدند ورود NFTها به بلاکچین بیت کوین میتواند یک مورد استفاده (از نظر آنها) مهم به این بلاکچین اضافه کند و افزایش کارمزد تراکنش میتواند در بلند مدت سودآوری استخراج بیت کوین را تضمین کند. برای مثال دن هلد (Dan Held) از توسعهدهندگان قدیمی و معتبر بیت کوین در مورد اردینالز این توییت را منتشر کرد:
اردینالز یعنی ورود NFT به شبکه بیت کوین.
این اتفاق برای بیت کوین خوبه.
از سوی دیگر استدلال مخالفان این موضوع این است که پروتکل بیت کوین برای انجام بهینه یک کار خاص طراحی شده است و این کار، عمل کردن به عنوان «پول با پشتوانه» است. بنابراین عرضه NFTها فضای ارزشمند بلاکهای شبکه بیت کوین را صرف یک کار انحرافی و (از نظر آنها) کم ارزش میکند. فضایی که مورد نیاز بسیاری دیگر برای مقصودی حیاتی، یعنی انجام تراکنشهای سانسورناپذیر در قالب «پول ایدهآل» است.
یکی از مهمترین مخالفان ایده اردینالز، آدام بک (Adam Back)، مدیر عامل بلاکاستریم (Blockstream)، یکی از قدیمیترین بیت کوینرها و شاید معتبرترین توسعهدهنده بیت کوین است. البته انتقاد آدام بک بیشتر به نحوه انجام کار توسط این پروژه است نه نفس آن. او در مورد پروژه اردینالز این توییت را منتشر کرد:
«نمیتونی جلوشون (اردینالز) رو بگیری». خب معلومه! شبکه بیت کوین طراحی شده که سانسور ناپذیر باشه. به همین صورت ما هم حق داریم از اصرافکاری و احمقانه بودن روش انکدینگ در این پروژه انتقاد کنیم. حداقل کارتون رو درست انجام بدین. وگرنه یه چیزک دیگهای درست کردین که صرفا میتونه ثابت کنه از فضای بلاک استفاده کرده.
جالب اینکه میانگین حجم بلاک شبکه بیت کوین در روز گذشته حدود ۲ مگابایت بوده است که بالاترین میانگین حجم بلاک روزانه در ۳ سال اخیر است. همچنین نمودار به اشتراک گذاشته شده در توییت پیر روشارد (Pierre Rochard) نشان میدهد حدود ۵۰٪ از این حجم توسط تراکنشهای مرتبط با اردینالز مصرف شده است:
با نگاهی به این حجم مصرف از فضای ارزشمند بلاک توسط اردینالز میتوان درک کرد که چرا بحث در مورد «نوآوری یا حمله» بودن این پروژه تا این حد داغ است. البته بخشی از هجوم تراکنشهای مربوط به اردینالز به شبکه، به نو بودن این اتفاق و هیجان شکل گرفته حول این موضوع مربوط است. در بلند مدت عملکرد اصلی لایه ۱ بیت کوین، ایفای نقش به عنوان نوعی دفتر اسناد، برای ثبت تراکنشهای مالی بزرگ است (تراکنشهای کوچکتر به شبکه لایتنینگ منتقل میشوند). این تراکنشهای مالی بزرگ مشکلی برای رقابت با تراکنشهای ثبت NFT نخواهند داشت، چون برای پرداخت کارمزد بالا دلیل موجهی دارند.