صرافیهای ارز دیجیتال بهزودی اینماد دریافت میکنند؛ بدون ستاره و غیرقابل درج در سایت
عباس آشتیانی، مدیرعامل انجمن بلاکچین ایران، اخیراً گفته است صرافیهای داخلی ارز دیجیتال بهزودی نوعی اینماد دریافت میکنند که بدون ستاره و غیرقابل درج در سایت است. او میگوید این نماد صرفاً مشکلات قانونی دریافت درگاه پرداخت اینترنتی را برای صرافیها حل میکند و بهمعنی به رسمیت شناختهشدن معامله ارزهای دیجیتال از طرف دولت نیست.
به گزارش ارزدیجیتال و به نقل از همشهری، پس از مدتها بحث و بررسی درباره اعطای اینماد به صرافیهای ارز دیجیتال، اکنون بهنظر میرسد که قرار است در هفته پیشِ رو فرایند اعطای اینماد به این کسبوکارها آغاز شود.
ظاهراً اینمادی که قرار است به صرافیهای داخلی اعطا شود «بدون ستاره و غیرقابل درج در سایت» خواهد بود. این کسبوکارها، پس از عضویت در یکی از تشکلهای بخش خصوصی یا سازمانهای مردمنهاد، لازم است الزامات و استانداردهای تدوین شده را رعایت و سپس در بخش سایر حوزههای مالی سازمان توسعه تجارت الکترونیک ثبتنام کنند. به این ترتیب، پس از بررسیهای کارشناسی، اینماد مربوطه به آنها برای فعالیت اعطا میشود.
جزئیات دریافت اینماد
عباس آشتیانی، مدیرعامل انجمن بلاکچین ایران، در گفتوگو با همشهری، از اجرای پیشنهاد این انجمن در هفته پیشرو خبر داد و درباره جزئیات آن گفت:
کسبوکارها در یکی از تشکلهای بخش خصوصی عضو میشوند و با پیشینه اولیه خود و الزاماتی که تدوین میشود تنظیمگری صورتمیگیرد و تشکلهای بخش خصوصی هم تا حد ممکن بر این الزامات نظارت میکنند.
بهگفته او:
پس از آن، کسبوکارها در سازمان توسعه تجارت الکترونیکی در بخش «سایر حوزهای مالی» ثبتنام میکنند و پرونده آنها برای بررسی در دیتابیس سازمان قرار میگیرد.
مدیرعامل انجمن بلاکچین ادامه میدهد:
با معرفی یکی از تشکلها، دیتابیس اینماد که در بخش سایر حوزههای مالی قرار دارد، تأیید و به شرکت شاپرک معرفی میشود تا درگاه پرداخت با کد صنف ۷۸۰۰ به آنها اعطا شود. به این ترتیب، هم رسته صنفی فعالان این حوزه مشخص میشود و هم شرکت شاپرک به قانون شورای پول احترام گذاشته است.
آشتیانی اینماد این کسبوکارها را از نوع «بدون ستاره و غیرقابل درج در سایت» عنوان میکند که صرفاً مشکلات قانونیای که پیش از این برای اعطای خدمات بانکی از سیستم بانکی کشور وجود داشته را برطرف میکند.
هفته گذشته نیز، محمدمهدی فاطمیان، رئیس هیئتمدیره انجمن فینتک، از صدور نوعی اینماد اختصاصی برای صرافیهای ارز دیجیتال خبر داده و گفته بود «با این اقدام مشکلات مربوط به دریافت درگاه پرداخت، انسداد درگاه پرداخت توسط دستگاه قضایی به علت نداشتن اینماد و… برطرف خواهد شد». فاطمیان گفته بود قرار است این هفته جلسهای در خصوص اینماد صرافیهای رمزارز در بانک مرکزی با حضور فعالان صنف برگزار و جزئیات مربوط به آن منتشر شود.
اهمیت اینماد
مدیرعامل انجمن بلاکچین این موضوع را گامی مثبت و رو به جلو میداند و میگوید:
یکی از مهمترین پیامدهای این اتفاق این است که از ریسک کسبوکارها میکاهد. بهعبارت دیگر، کسبوکارهایی که عضو تشکلهای بخش خصوصی هستند، در مقایسه با کسبوکارهایی که حاضر به پذیرش این حد از تنظیمگری هم نشدهاند، ریسک بسیار کمتری خواهند داشت. بنابراین تا حدودی جلوی آسیبهای احتمالی برای کسانی که با نیت سوء وارد این حوزه میشوند، گرفته میشود.
آشتیانی همچنین تأکید میکند که برای دولت و حاکمیت هم این موضوع دارای اهمیت است؛ چراکه یکی از وظایف حاکمیت حمایت از حقوق کاربران و مصرفکنندگان است. بنابراین اگر همین یک موضوع را برای دو لایه مردم و حاکمیت درنظر بگیریم، کفایت میکند و طبیعتاً لایه سوم که کسبوکارها هستند احتمالاً از این موضوع استقبال کنند.
پرهیز از برخورد سلبی
مدیرعامل انجمن بلاکچین با اشاره به مصاحبه قبلی با همشهری به این موضوع اشاره میکند که پس از فراهم شدن زمینه عضویت کسبوکارها از سوی تشکلهای بخش خصوصی نکته حائز اهمیت این است که تأیید یا عدمتأیید نهایی کسبوکارها از حیطه اختیار تشکلهای بخش خصوصی خارج است. آشتیانی تأکید میکند که به این ترتیب «رگولاتور باید به این نکته توجه کند که اگر یک کسبوکار فعال قرار است تأیید نشود، باید ادله آن حتماً به شکل مدون و براساس استانداردها باشد و همچنین فرصت لازم به کسبوکار تأیید صلاحیت نشده، داده شود تا نواقص مطرح شده را رفع کند. بهعبارت دیگر، لازم است که از برخوردهای سلبی پرهیز شود.»
او همچنین یادآوری میکند که این موضوع برای کسبوکارهای موجود قرار است اجرا شود که البته تعدادشان کم نیست. بهگفته او «تعداد این کسبوکارها حدود ۳۰۰ کسبوکار است، اما برآوردهای شاپرک نشان میدهد که بین ۱٬۵۰۰ تا ۲٬۰۰۰ درگاه مربوط به خدمات کسبوکارهای تبادل داراییهای رمزنگاری شده است.» به همینخاطر، آشتیانی اظهار امیدواری میکند که کسبوکارهای بالقوه بتوانند در آینده از فرصت یکسانی برای ورود به عرصه رقابت در این حوزه برخوردار شوند.
رسمیت تبادل؟
مدیرعامل انجمن بلاکچین همچنین در پاسخ به این پرسش که اعطای این نوع از اینماد آیا بهمعنای به رسمیت شناختن حوزه تبادل است، این گزاره را رد میکند و میگوید:
درواقع، میتوان گفت که فعالیت کسبوکارها تنظیمگری و بر آن نظارت میشود که امیدواریم منجر به افزایش حمایت از حقوق مصرفکننده شود. با این اتفاق، ما در زمره کشورهایی قرار میگیریم که وجود فناوری بلاکچین و داراییهای رمزنگاری شده در آن به رسمیت شناخته شده است.
منبع