بازارهای مالیبلاکچینکریپتو

اوریجین تریل (OriginTrail) و ارز TRAC چیست؟ راهکار زنجیره تأمین

به گزارش اکسران : فرایندهای زنجیره تأمین تمام مراحل مدیریت تولید تا عرضه محصول یا کالا یا خدمات را دربر می‌گیرد. حال تصور کنید که تمام اطلاعات این حوزه را بتوان در شبکه‌ای بین‌المللی و غیرمتمرکز و یکپارچه ذخیره و پردازش و رهگیری کرد. این همان کاری است که اوریجین تریل (OriginTrail) انجام می‌دهد. در‌حال‌حاضر، اکثر زنجیره‌های تأمین در سرتاسر جهان زیرنظر سازمان‌های متمرکز فعالیت می‌کنند که چندان شفاف و پاسخ‌گو نیستند. اوریجین تریل تلاش می‌کند با کمک بلاک چین، موانع غیرضروری دربرابر به‌اشتراک‌گذاری اطلاعات در زنجیره تأمین را حذف کند و بستر مناسبی برای ردیابی منابع و جلوگیری از خراب‌کاری و تقلب فراهم آورد.

پیشرفت اوریجین تریل در تمرکززدایی به‌همراه حفاظت از یکپارچگی و حریم خصوصی و شفافیت داده‌های زنجیره تأمین توانسته است نظر مساعد شرکت‌های بسیاری را به خود جلب کند. در مطلب حاضر، ابتدا نیم‌نگاهی به تاریخچه ساخت اوریجین تریل و ویژگی‌های اساسی آن می‌اندازیم و سپس وضعیت اقتصاد توکنی این شبکه را بررسی می‌کنیم. در‌پایان نیز، به برخی از پرسش‌های متداول مرتبط با این شبکه همتابه‌همتا پاسخ می‌دهیم. اگر می‌خواهید با اوریجین تریل بیشتر آشنا شوید، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

پروتکل اوریجین تریل (OriginTrail) چیست؟

پروتکل اوریجین تریل (OriginTrail) و ارز TRAC چیست؟

اوریجین تریل پروتکلی برای مدیریت زنجیره تأمین است و با هدف بهبود اعتماد و شفافیت در این فضا طراحی شده است. این پروتکل به تولیدکنندگان، توزیع‌کنندگان، مصرف‌کنندگان و هر نهاد دیگری که در زنجیره‌های تأمین مؤثرند، کمک می‌کند تا بتوانند داده‌های مربوط به خدمات و محصولات را در هر مرحله از این زنجیره به دفترکلی تغییرناپذیر اضافه یا اطلاعات موردنیاز خود را از آن برداشت کنند.

این داده‌ها داستان چرخه زندگی محصولات و کالاهایی مانند مواد‌ غذایی، پوشاک، قطعات صنعتی و مواد خام را روایت می‌کنند و سابقه شفافی از هر مرحله از فرایند تولید و توزیع و حمل‌ونقل می‌سازند. پروتکل اوریجین تریل با بلاک چین‌های متعددی سازگاری دارد و نقش واسطه‌ را میان زنجیره‌ها و پلتفرم‌های مختلف ایفا می‌کند. این پروتکل از داده‌های ضروری به‌صورت برون‌زنجیره‌ای نگه‌داری و فقط خلاصه اطلاعات را در قالب هش‌های رمزنگاری‌شده به بلاک چین‌ مدنظر ارسال می‌کند. مراحل دریافت، پردازش، ثبت و ارائه داده‌ها با استفاده از کدهای QR و حسگرها و سایر دستگاه‌های هوشمند و به‌واسطه هوش مصنوعی و اوراکل‌ها انجام می‌شود.

بیشتر بخوانید: اوراکل در بلاک چین و قراردادهای هوشمند چیست؟

بدین‌ترتیب، اوریجین تریل با ایجاد شبکه غیرمتمرکزی از نودها، زمینه انتقال بدون اصطکاک داده بین چندین کاربر را فراهم می‌کند. گفتنی است این پروتکل با استانداردهای جهانی مختلفی از‌جمله GS1 و CBV و W۳C انطباق دارد و بسیاری از سازمان‌ها و ناظران معتبر بین‌المللی در‌زمینه زنجیره تأمین نیز آن را تأیید کرده‌اند.

آشنایی با سازندگان و تیم توسعه اوریجین تریل

کار پروژه پروتکل اوریجین تریل از سال ۲۰۱۱ آغاز و در سال ۲۰۱۳ با تأسیس شرکت «تریس لبز» (Trace Labs) به‌عنوان هسته توسعه‌دهنده پروژه نسخه اولیه پروتکل رونمایی شد. بنیان‌گذاران این شرکت، توماز لِوک (Tomaz Levak) و برانیمیر رکیچ (Branimir Rakic) و زیگا درِو (Ziga Drev)، در سال ۲۰۱۶ مقدمات بلاک چینی این پروتکل را چیدند تا پروژه جدیدشان از سال ۲۰۱۸ کارش را رسماً آغاز کند.

بنیان‌گذاران اوریجین تریل (OriginTrail)
بنیان‌گذاران اوریجین تریل

تیم توسعه اوریجین تریل از مشاوران عالی‌رتبه‌ای همچون گِرِگ کید (Greg Kidd)، سرمایه‌گذار مطرح کوین‌بیس و توییتر و متخصصان برجسته رمزنگاری و اینترنت همچون ارون برَدلی (Aaron Bradley) و باب متکالف (Bob Metcalfe) بهره می‌برد. بد نیست بدانید که باب متکالف همان مبدع قانون معروف متکالف است و یکی از فازهای توسعه اوریجین تریل بر نظریه او بنا شده است.

بیشتر بخوانید: طبق قانون متکالف، ارزش واقعی بیت کوین چقدر است؟

«تریس الاینس» (Trace Alliance) نیز به‌عنوان بازوی تجاری «تریس لبز» با ۸۹ عضو از‌جمله شرکت خدمات کسب‌وکار «دلویت» (Deloitte) و شرکت تجاری کاردانو به‌ نام «ایمرگو» (Emurgo) و شرکت متخصص در حوزه اینترنت اشیاء (IoT) به‌ نام «اِوریتینگ» (Evrythng) در‌کنار این تیم فعالیت می‌کند. هدف اصلی تریس الاینس برقراری ارتباط و همکاری بین کسب‌وکارها و استارتاپ‌ها و عرضه‌کننده‌های محصولات فناوری در حوزه زنجیره تأمین است.

اوریجین تریل چگونه کار می‌کند؟

در پروتکل اوریجین تریل، با دو لایه مهم سروکار داریم: لایه بالایی که همان گراف دانش غیرمتمرکز (Decentralized Knowledge Graph) یا به‌اختصار DKG است و لایه زیرین که لایه اجماع چندزنجیره‌ای و بر بستر چند بلاک چین مختلف شکل گرفته است. در‌ادامه، هریک از این دو لایه اصلی اوریجین تریل را معرفی می‌کنیم.

لایه دوم: گراف دانش غیرمتمرکز

در این لایه، اوریجین تریل با ترکیب فناوری‌های بلاک چین و «گراف دانش» (Knowledge Graph) شبکه‌ای به‌هم‌پیوسته و یکپارچه از مشارکت‌کننده‌ها و داده‌هایی که مبادله می‌کنند، ایجاد کرده است. گراف دانش که فناوری اصلی استفاده‌شده در شرکت‌های میلیارد‌دلاری همچون گوگل، متا، آمازون، اوبر و آی‌بی‌اِم است، به پایگاه داده‌ای گفته می‌شود که از منابع مختلف تغذیه می‌کند تا بهترین نتیجه را ارائه دهد. این فناوری از یادگیری ماشینی، هوش مصنوعی، تحلیل داده و راهکارهای دیگر بهره می‌برد.

در‌حال‌حاضر، بیش از ۲,۲۰۰ نود در سرتاسر جهان شبکه غیرمتمرکز اوریجین تریل (ODN) را تشکیل داده‌اند تا گراف دانش غیرمتمرکز اوریجین تریل را مدیریت کنند. اساس این شبکه برمبنای گردش آزاد اطلاعات در‌عین حفاظت کامل از حریم خصوصی شکل گرفته است. دستاورد مهم اوریجین تریل حذف نهادهای متمرکز در زنجیره تأمین به‌واسطه کارکرد همتابه‌همتای «گراف دانش» است. در این شبکه، وظایف نهادهای مرکزی بین نودهایی با نقش‌های متفاوت توزیع شده و سازوکاری تشویقی نیز نودها را به انجام مسئولیت‌های خود متعهد کرده است. برای درک بهتر این ساختار همتابه‌همتا، نگاهی اجمالی به وظایف نودهای این لایه خواهیم انداخت:

  • ارائه‌دهنده یا تأمین‌کننده داده (Data Provider): این نودها که به‌اختصار DP نیز نامیده می‌شوند، داده‌های زنجیره تأمین را منتشر می‌کنند. به‌عنوان مثال، شرکت‌ها می‌توانند درباره خصوصیات محصولاتی که به زنجیره تأمین ارائه می‌کنند، داده‌هایی به‌اشتراک بگذارند. علاوه‌بر‌این، مصرف‌کنندگانی که از‌طریق اپلیکیشن‌ها یا دستگاه‌هایی مانند حسگرهای هوشمند اطلاعات جدیدی درباره کالاها و محصولات و خدمات در زنجیره تأمین فراهم می‌کنند، می‌توانند ارائه‌دهنده داده قلمداد شوند.
  • ایجادکننده داده (Data Creator): این نودها که به‌اختصار DC نامیده می‌شوند، مسئولیت واردکردن داده‌هایی را برعهده دارند که نودهای DP ارائه می‌کنند. نودهای یادشده نقطه ورود اطلاعات به شبکه هستند و باید مطمئن شوند که معیار مشخص‌شده نودهای DP رعایت شده است. به‌عنوان نمونه، ممکن است یک نود DP به‌دنبال دسترس‌پذیری داده‌ای مشخص برای مدت‌زمان خاصی در شبکه باشد. معمولاً خودِ نود ارائه‌دهنده کار نود ایجادکننده را هم برعهده می‌گیرد. با‌این‌همه، ممکن است نودهای ایجادکننده ثالث این خدمات را برای یک یا چند ارائه‌دهنده انجام دهند.
  • نگه‌دارنده داده (Data Holder): نود نگه‌دارنده داده یا به‌اختصار DH به ذخیره داده‌هایی متعهد است که نودهای DC ارائه می‌کنند. این داده‌ها باید طبق آنچه نود DC معین می‌کند، برای مدت‌زمان مشخصی دردسترس اشخاص و نهادهای مشخصی باشند. خلاصه بگوییم نودهای DP داده‌ها را برای نودهای DH فراهم می‌کنند و نودهای DC باید نقش واسطه مذاکره‌کننده و محافظت‌کننده از داده را برعهده بگیرند. نود DH هم باید بتواند داده‌ها را دست‌نخورده و به‌شکل اولیه نگه دارد و از‌نظر پهنای باند و دسترس‌پذیری عملکرد رضایت‌بخشی داشته باشد. برای تضمین عملکرد صادقانه، این نودها باید در شبکه سهام‌گذاری کنند تا درصورت تخلف، امکان جریمه‌شدن آن‌ها وجود داشته باشد. هر کاربری که بیش از ۳,۰۰۰ توکن TRAC داشته باشد و بتواند از میزان مشخصی حجم داده‌ پشتیبانی کند، می‌تواند به‌عنوان نود نگه‌دارنده فعالیت کند.
  • بیننده داده (Data Viewer): بیننده داده‌ها که DV نیز نامیده می‌شود، طرفی است که اطلاعات مدنظرش را از نودهایی تقاضا می‌کند که می‌توانند آن را فراهم کنند. بیننده داده پس از پرداخت هزینه دریافت داده، آن را به‌صورت رمزنگاری‌شده دریافت و اعتبارسنجی می‌کند. پس از تأیید اعتبار داده‌ها، قرارداد هوشمند کارمزد ارائه داده را برای نود طرف معامله بیننده ارسال می‌کند.
ساختار شبکه غیرمتمرکز اوریجین تریل (OriginTrail)

همان‌طور‌که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید، داده‌ها به‌واسطه نودهای ارائه‌دهنده (DP) وارد شبکه غیرمتمرکز اوریجین تریل می‌شوند؛ درحالی‌که هش‌هایی رمزنگاری‌شده ضامن تغییرناپذیری آن‌ها در فرایند عرضه و انتشار اطلاعات هستند. این داده‌ها پس از ورود به شبکه در‌اختیار بیش از سه نگه‌دارنده داده (DH) قرار می‌گیرند که بر سر نگه‌داری داده‌ها در شرایطی تعیین‌شده به‌‌توافق می‌رسند. نودهای نگه‌دارنده داده را می‌توان سرورهای به‌هم‌پیوسته، اما غیرمتمرکزی دانست که بعداً می‌توانند در‌صورت نیاز و تقاضای مجاز، داده‌ها را در‌اختیار کاربران دیگر قرار دهند.

گفتنی است با داده‌ها دقیقاً به همان شیوه‌ای برخورد می‌شود که ارائه‌دهنده داده تعیین کرده است. به‌عنوان مثال، ارائه‌دهنده داده می‌تواند تعیین کند که تمام یا بخشی از داده‌ها عمومی یا خصوصی باشند و در تاریخ مشخصی منقضی شوند یا فقط با افراد و سازمان‌های مشخصی به‌‌اشتراک گذاشته شوند.

نکته جالب دیگر رویکردی است که الگوریتم‌های اوریجین تریل در برخورد با داده‌های حساس اتخاذ کرده‌اند. در این شبکه، داده‌های حساس با استفاده از روش دانش‌صفر (Zero-knowledge) و رعایت حریم خصوصی نگه‌داری می‌شوند. همچنین، یکی دیگر از برتری‌های این شبکه امکان جست‌وجو بین داده‌های مرتبط‌ باهم در زنجیره تأمین است که نبودِ آن در سیستم‌های سنتی‌تر احساس می‌شود.

لایه اول: اجماع چندزنجیره‌ای

لایه زیرین لایه‌ای برای اجماع اوریجین تریل و حاصل مشارکت چندین بلاک چین از‌جمله اتریوم و نوسیس و پالی‌گان است. همان‌طور‌که اشاره کردیم، شبکه اوریجین تریل بلاک چین نیست و فقط به‌عنوان رابطی برای تعامل‌پذیری اپلیکیشن‌های متعدد کار می‌کند. این شبکه به‌گونه‌ای طراحی شده است که داده‌ها را به‌صورت برون‌زنجیره‌ای نگه‌داری کند و فقط هش‌های خلاصه‌شده و رمزنگاری‌شده را به‌عنوان خلاصه داده برای ذخیره در بلاک چین‌ها ارسال کند.

درواقع، اوریجین تریل کار محاسبات و اجماع لازم برای گراف دانش غیرمتمرکز (DKG) را برون‌سپاری می‌کند و برعهده بلاک چین‌های زیر قرار می‌دهد. این سیستم چند‌زنجیره‌ای می‌تواند تمام دارایی‌های بومی این بلاک چین‌ها را ادغام کند و در اپلیکیشن‌های مبتنی‌بر قراردادهای هوشمندی همچون بازار داده‌ها به‌کار بگیرد. در‌ادامه، به تعدادی از بلاک چین‌هایی اشاره می‌کنیم که اوریجین تریل در لایه اجماع خود از آن‌ها استفاده می‌کند:

زنجیره‌های تأمین امنیت اوریجین تریل (OriginTrail)
زنجیره‌هایی که امنیت اوریجین تریل را تأمین می‌کنند
  • اتریوم: بلاک چین اتریوم اولین بلاک چینی بود که اوریجین تریل از آن استفاده کرد. یکی از اولین استفاده‌های این پروتکل از اتریوم، ارسال هش داده‌های مربوط به «مؤسسه استاندارد بریتانیا» (BSI) بود که استانداردگذاری طیف وسیعی از کالاها و خدمات در این کشور را در‌بر می‌گرفت. با‌این‌حال، افزایش کارمزد تراکنش اتریوم (گس) در سال ۲۰۲۰ موجب شد این شبکه به استفاده از سایر زنجیره‌ها روی بیاورد.
  • هایپرلجر فبریک: بستر بلاک چینی هایپرلجر فبریک (HyperLedger Fabric) یکی از پیوندهای کارآمد اوریجین تریل است که با به‌کارگیری اوراکل‌ها، شبکه‌ای سرتاسری و مطمئن برای زنجیره تأمین به‌وجود آورده است. یکی از مثال‌های برجسته این همکاری پروژه‌ای مربوط به تأمین محصولات لبنی در کشورهای عضو اتحادیه اروپاست.
  • نوسیس: بلاک چین لایه دوم نوسیس (Gnosis) در مارس۲۰۲۱ همکاری خود را با اوریجین تریل آغاز کرد. این بلاک چین اساساً به‌دلیل قابلیت‌های اکوسیستم و پل‌های ارتباطی ایمن با اتریوم انتخاب شد.
  • پالی‌گان (Polygon): در اوت۲۰۲۱، شکل‌گیری پروژه‌هایی از اوریجین تریل بر بستر بلاک چین لایه دوم پالی‌گان را شاهد بودیم که در‌حال‌حاضر، تعداد آن‌ها روبه‌افزایش است. نودهای پروتکل اوریجین نیز می‌توانند به‌راحتی با شبکه پالی‌گان در تعامل باشند.
  • پولکادات (Polkadot): توسعه‌دهندگان زنجیره پولکادات اولین همکاری‌های خود را با اوریجین تریل از سپتامبر۲۰۲۰ شروع کردند. یکی از همکاری‌های درخشان اوریجین و پولکادات، ادغام با پلتفرم تأمین نقدینگی دیفای «آکالا» (Acala) است که اواخر سال ۲۰۲۱ انجام شد. این همکاری بستر حاصل‌خیزی برای کاربردهای متنوعی از‌جمله وثیقه‌گذاری کالاهای واقعی برای وام‌‌گرفتن دارایی‌های مجازی یا عرضه داده‌های املاک و مستغلات واقعی در شبکه اوریجین تریل ایجاد کرده است.

پاراچین اوریجین تریل

پاراچین اوریجین تریل

همکاری‌های اوریجین تریل و زنجیره پولکادات به تعامل اپلیکیشن‌ها ختم نمی‌شود. تیم توسعه‌دهنده اوریجین تریل در ژوئن‌۲۰۲۲ توانست در رویداد حراج هفدهمین پاراچین (Parachain) پولکادات برنده شود و اولین بلاک (Genesis Block) خود را ایجاد کند. پاراچین به بلاک چین‌های سفارشی‌ ایمن و مقیاس‌پذیری گفته می‌شود که بلاک چین پولکادات برای مدیریت بلاک چینی داده‌ها ایجاد می‌کند و در‌اختیار متقاضیان این زنجیره‌ها قرار می‌دهد.

با اضافه‌شدن پاراچین اوریجین تریل که «استارفلیت چین» (Starfleet Chain) نام دارد، یک لایه بلاک چینی هم برای اولین‌بار به اکوسیستم اوریجین تریل افزوده شد که این شبکه را مقیاس‌پذیرتر و ارزان‌تر و کارآمدتر از همیشه کرد. علاوه‌بر‌این، پشتیبانی این پاراچین از ماشین مجازی اتریوم (EVM) می‌تواند زمینه‌ساز تعامل آسان پروژه‌ها و قراردادهای هوشمند مبتنی‌بر اتریوم با این شبکه باشد. گفتنی است پاراچین اوریجین تریل توکنی به‌ نام OTP عرضه می‌کند که در بخش اقتصاد توکنی به‌طور‌مفصل سازوکار آن را توضیح می‌دهیم.

همچنین بخوانید: نگاهی به اکوسیستم پولکادات؛ بررسی وضعیت پاراچین‌ها و پروژه‌ها

ویژگی‌های شبکه اوریجین تریل

خصوصیات منحصربه‌فرد شبکه اوریجین تریل می‌تواند این شبکه را به منبعی ایدئال برای مدیریت زنجیره تأمین تبدیل کند. در‌ادامه، به برخی از این ویژگی‌ها اشاره می‌کنیم:

  • تعامل‌پذیری و یکپارچگی داده‌ها: اوریجین تریل با کسب استانداردهای مرتبط با زنجیره تأمین ازجمله GS1 و W۳C تلاش می‌کند کارایی داده‌های به‌اشتراک‌گذاری‌شده از منابع مختلف در سرتاسر جهان را به حداکثر برساند. به‌عبارت‌دیگر، شبکه اوریجین تریل سطح جدیدی از خدمات مرتبط با ردیابی، رهگیری، جمع‌آوری، بررسی، اعتبارسنجی و به‌اشتراک‌گذاری اطلاعات مختلف از‌جمله داده‌های مربوط به اینترنت اشیاء یا داده‌های توصیفی محصولات و کالاها را در‌اختیار کاربرانش قرار می‌دهد.
  • حفاظت از حریم خصوصی: نکته مهم دیگر ماهیت حساس بسیاری از داده‌های مربوط به کسب‌وکارها و زنجیره تأمین است که شبکه اوریجین تریل با استفاده از روش «دانش‌صفر» از حریم خصوصی کاربران محافظت می‌کند. روش «دانش‌صفر» روشی برای اعتبارسنجی داده‌ای مشخص بدون نیاز به دانستن محتویات آن است.
  • تغییرناپذیری داده‌ها: در اوریجین تریل نوعی اثرانگشت ضددست‌کاری یا هش رمزنگاری‌شده از داده‌ها تولید و در بلاک چین مرتبط ذخیره می‌شود. بدین‌ترتیب، دست‌کاری‌نشدن و تغییرنکردن داده‌ها را می‌توان در این شبکه اثبات کرد.
ویژگی‌های شبکه اوریجین تریل (OriginTrail)
  • ثبات و کارایی هزینه: از‌آن‌جا‌که بخش زیادی از اطلاعات در شبکه اوریجین تریل به‌صورت برون‌زنجیره‌ای و خارج از بلاک چین ذخیره می‌شوند، پایگاه داده این شبکه عملکردی ارزان و کارآمد دارد و ماهیت متن‌باز آن پیاده‌سازی آسان و تغییرناپذیری اطلاعات را ممکن می‌کند.
  • مشوق‌های مالی شبکه: توکن TRAC وسیله‌ای برای تشویق نودهای ارائه‌دهنده و نگه‌دارنده و مصرف‌کننده داده به‌شمار می‌رود و می‌تواند انگیزه‌ای برای حفظ صداقت و عملکرد صحیح مشارکت‌کنندگان در شبکه باشد. در این شبکه، هر نود مشارکت‌کننده می‌تواند با بررسی و ارائه داده‌های درخواستی درآمد کسب کند.
  • امکان رهگیری آسان اطلاعات: اوریجین تریل با ارائه سرویس‌های مختلف به گردش آزاد اطلاعات کمک می‌کند. یکی از ویژگی‌های جالب این شبکه مرورگر مخصوصی است که به کاربران اجازه می‌دهد با در دست‌ داشتن شناسه مرتبط، در میان داده‌های زنجیره تأمین به‌راحتی جست‌وجو کنند.
مرورگر شبکه اوریجین تریل (OriginTrail)
مرورگر شبکه اوریجین تریل

اقتصادی توکنی مبتنی‌بر TRAC و OTP

اقتصاد توکنی شبکه اوریجین تریل از دو توکن TRAC و OTP تشکیل شده است که با مشارکت یکدیگر، باعث جذب مخاطب بیشتر به این شبکه شده‌اند.

توکن TRAC

توکن TRAC

توکن TRAC توکن کاربردی و سوخت اصلی شبکه اوریجین تریل است. ارزش این توکن که طبق استاندارد ER-C۲۰ طراحی شده است، به کاربرد آن و پذیرش فعلی بازار بستگی دارد. گفتنی است عرضه کل توکن TRAC فقط ۵۰۰میلیون واحد است که همگی پیش‌استخراج‌شده هستند و در رویداد عرضه اولیه، توزیع‌ شده‌اند؛ بنابراین، قابلیت استخراج توکن جدید وجود ندارد و دربرابر تورم مقاوم است.

رویداد فروش عمومی این توکن در ۱۷‌ژانویه‌۲۰۱۸ (۲۷‌دی‌۱۳۹۶) پایان یافت و در‌حال‌حاضر، ۳۶۵,۴۸۱,۵۹۰ واحد از این توکن در بازار در‌گردش است. در زمان نگارش این مطلب (اواسط آذر۱۴۰۱)، این توکن با قیمت ۱۷ سنت مبادله می‌شود و ارزش کل بازار آن ۶۲میلیون دلار است. توکن TRAC در ۲‌نوامبر‌۲۰۲۱ (۱۱‌آبان‌۱۴۰۰) سقف تاریخی ۳٫۸۷ دلار را ثبت کرد.

توکن TRAC کاربردهای متنوعی در شبکه اوریجین تریل دارد که در‌ادامه، به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • مشارکت در اکوسیستم اوریجین تریل: نودها اعم از ارائه‌دهندگان و دارندگان داده برای مشارکت در شبکه باید توکن TRAC سهام‌گذاری کنند. هرچه میزان سهام کاربر در شبکه بیشتر باشد، فرصت‌ او برای عرضه یا نگه‌داری اطلاعات بیشتر خواهد بود.
  • عرضه داده‌ها: ارائه‌دهندگان داده به‌منظور انتشار اطلاعات مدنظر خود باید هزینه لازم را برای نگه‌داری داده‌ها به بیش از سه نود نگه‌دارنده پرداخت کنند. این هزینه در ازای منابع و زمان به نود پرداخت می‌شود و عواملی از‌جمله مدت‌زمان نگه‌داری و حجم داده بر میزان آن تأثیرگذار‌‌‌ند. گفتنی است این هزینه در قرارداد هوشمند قفل می‌شود و تا پیش از به‌اتمام‌رسیدن کار به نود نگه‌دارنده پرداخت نمی‌شود.
  • وثیقه نگه‌دارندگان داده: به‌منظور جلوگیری از دست‌کاری احتمالی داده‌ها به‌وسیله نودهای نگه‌دارنده، این نودها باید برای مدت‌زمانی مشخص توکن TRAC را در شبکه قفل کنند تا درصورت تخطی یا ارائه‌ندادن داده برحسب تقاضا، جریمه تخلف از حسابشان برداشت شود.
  • سهام‌گذاری و کسب درآمد: یکی از کاربردهای توکن TRAC که در به‌روزرسانی بعدی اوریجین تریل اِعمال می‌شود، امکان سهام‌گذاری و کسب سود از این طریق است که می‌تواند میزان توکن در‌گردش را نیز کنترل کند. گفتنی است واگذاری (Delegation) توکن‌های TRAC به نودها و کسب بخشی از سود آن‌ها نیز در شبکه اوریجین تریل امکان‌پذیر است.
  • تشویق اشتراک‌گذاری داده: توکن TRAC با عملکرد تشویقی خود می‌تواند به گردش اطلاعات در اکوسیستم داده کمک کند و به ارائه‌دهندگان امکان دهد که در ازای عرضه داده‌ها در بازار آزاد، درآمد کسب کنند.   

علاوه‌بر کاربردهای گفته‌شده، توکن TRAC به‌عنوان وثیقه برای اطمینان از تغییرناپذیری داده‌ها و تشویق صداقت نگه‌دارنده داده نیز به‌کار برده می‌شود. نودهای نگه‌دارنده داده برای زمان و منابعی که صرف نگه‌داری از اطلاعات می‌کنند، توکن TRAC دریافت می‌کنند.

بهترین کیف پول‌ها برای ذخیره TRAC

توکن TRAC با استاندارد توکن ERC-20 اتریوم ساخته شده است؛ بنابراین، برای ذخیره و نگه‌داری این توکن می‌توان از کیف پول‌های مختلف سازگار با اتریوم استفاده کرد. در جدول زیر، بهترین کیف پول‌هایی را معرفی می‌کنیم که می‌توانند میزبان مناسبی برای توکن‌های TRAC شما باشند.

نام کیف پول نوع لینک دانلود/دسترسی
متامسک
Metamask
نرم‌افزاری / افزونه مرورگر دانلود
لجر
Ledger
سخت‌افزاری فیزیکی (باید از فروشگاه‌های معتبر خریده شود)
ترزور
Trezor
سخت‌افزاری فیزیکی (باید از فروشگاه‌های معتبر خریده شود)
تراست والت
Trust Wallet
نرم‌افزاری / موبایل دانلود
اتمیک والت
Atomic Wallet
نرم‌افزاری / موبایل و دسکتاپ دانلود
مای‌اتروالت
MyEtherWallet
نرم‌افزاری / تحت‌وب دسترسی

توکن OTP

توکن OTP

توکن پاراچین اوریجین تریل (OriginTrail Parachain Token) که به‌اختصار OTP نامیده می‌شود، مستقیماً برای پشتیبانی از اکوسیستم اوریجین تریل طراحی شده است.

عرضه کل توکن OTP یک‌میلیارد واحد است که فقط نیمی از آن توزیع شده و نیمی دیگر به‌مرور‌زمان عرضه خواهد شد. از ۵۰۰میلیون واحد توکن OTP ارائه‌شده، ۲۰میلیون واحد به‌صورت ایردراپ بین دارندگان توکن TRAC و ۵میلیون واحد نیز به نودهای گراف دانش غیرمتمرکز اوریجین تریل اختصاص پیدا کرد.

این توکن قرار است واسطه پرداخت تراکنش‌های انجام‌شده در لایه اجماع اوریجین تریل باشد و کاربران بیشتری را به استفاده از گراف دانش غیرمتمرکز تشویق کند. وظایف این توکن نیز عبارت‌اند از:

  • کارمزد تراکنش‌ها و قراردادهای هوشمند: تمام مشارکت‌کنندگان شبکه اوریجین تریل می‌توانند با قفل‌کردن توکن‌های OTP در این شبکه از تخفیف کارمزد تراکنش‌ها بهره‌مند شوند.
  • مشوق نودهای پاراچین: لایه بلاک چینی جدید اوریجین‌تریل در بلاک چین کاردانو به نودهای نگه‌دارنده‌ای نیاز دارد که «وثیقه‌گذار» (Collator) نامیده می‌شوند. کارمزد تولید بلاک در پاراچین اوریجین تریل ازطریق توکن OTP پرداخت می‌شود.
  • سهام‌گذاری و واگذاری در پاراچین: علاوه‌بر پاداش نودهای پاراچین، خودِ وثیقه‌گذارها هم باید از توکن‌های OTP برای سهام‌گذاری و مشارکت در شبکه استفاده کنند. همچنین، سایر کاربران می‌توانند توکن‌های OTP خود را به وثیقه‌گذارها واگذار (Delegation) کنند و در بخشی از سود نودهای پاراچین سهیم باشند.
  • مشارکت در حاکمیت پاراچین: دارندگان OTP می‌توانند در رأی‌گیری‌های این شبکه برای به‌روزرسانی‌ها ایفای نقش کنند.

اوریجین تریل و پذیرش سازمانی

پذیرش سازمانی

اوریجین تریل در مدت‌زمان فعالیتش توانسته است با دولت‌ها، شرکت‌ها، نهادهای بین‌المللی، کسب‌وکارهای کوچک و افراد مستقل زیادی وارد همکاری شود. علاوه‌بر‌این، متن‌باز‌بودن این پلتفرم سبب شده است تا سازمان‌ها و نهادهای مختلف بتوانند به‌راحتی در شبکه اوریجین نود ایجاد کنند. تیم تریس لبز در ژوئن۲۰۲۰ در گزارشی اعلام کرد که برخی از کسب‌وکارهای فعال در این پروتکل را اصلاً نمی‌شناسد. این مسئله نشان می‌دهد که اوریجین‌تریل به‌خوبی ازپسِ ادعای ایجاد شبکه‌ای غیرمتمرکز و عمومی برای تبادل داده برآمده است.

یکی از همکاری‌های مؤثر تریس لبز با پلتفرم بلاک چینی «اوراکل» (Oracle) بوده که چهارچوب ایمن و شفافی برای به‌اشتراک‌گذاری داده فراهم کرده است. از دیگر شرکا و همکاران برجسته اوریجین تریل می‌توان به این‌ها اشاره کرد: راه‌آهن فدرال سوئیس، وزارت امنیت داخلی ایالات متحده آمریکا، فروشگاه چندملیتی لوازم خانگی هوم دیپات (Home Depot)، فروشگاه‌های زنجیره‌ای والمارت (Walmart)، برند نوشیدنی کوکاکولا، شرکت والت دیزنی و برند ورزشی پوما. بیش از ۳۰۰ شرکت و پروژه دیگر هم هستند که مستقیماً با تریس لبز وارد همکاری شده‌اند.

این شبکه در‌زمینه خدمات بلاک چینی مدیریت زنجیره تأمین تحسین سازمان فدرال امنیت اطلاعات آلمان را برانگیخته است. علاوه‌بر‌این، اوریجین تریل در دست‌کم هشت پروژه اتحادیه اروپا در‌زمینه زنجیره تأمین، خصوصاً در حوزه توزیع مواد غذایی و صنایع لبنی و محصولات کشاورزی ایفای نقش کرده که همین امر توجه و استقبال شرکت‌های کوچک‌تر این حوزه را به‌دنبال داشته است.

شرکت‌های تجاری دیگری همچون «Perutnina Ptuj»، بزرگ‌ترین تولیدکننده محصولات طیور در اروپای‌شرقی، «وان‌اگریکس» (OneAgrix)، بازار سنگاپوری آنلاین برای محصولات حلال، «اوبی‌ای ارگانیک» (OBE Organic)، تولیدکننده گوشت گاو استرالیایی و «اپس‌پرو» (AppsPro)، شرکت فعال در حوزه ارائه خدمات فضای ابری در خاورمیانه‌، همگی با اوریجین‌تریل وارد همکاری شده‌اند. سایر همکاری‌های پروتکل اوریجین را می‌توانید در این صفحه دنبال کنید.

پرسش‌های متداول

درادامه، به تعدادی از پرسش‌های رایج مرتبط با اوریجین تریل پاسخ می‌دهیم.

هدف از راه‌اندازی تریس الاینس چیست؟

تریس الاینس تلاش می‌کند زمینه‌ای مشترک برای استفاده سریع و مؤثر از بلاک چین ایجاد کند تا پلتفرم‌ها بتوانند بیشترین بهره را از شبکه‌ای غیرمتمرکز ببرند. این بازوی تجاری اوریجین تریل به شرکت‌ها کمک می‌کند تا به فناوری‌های نوین بازار مستقیماً دسترسی داشته باشند. همچنین، پیاده‌سازی اپلیکیشن‌های جدید در پروتکل اوریجین تریل به‌واسطه تریس الاینس امکان‌پذیر می‌شود.

آیا اوریجین تریل یک بلاک چین است؟

اوریجین تریل «واسطه‌» و «لایه‌ای میانی» برای جای‌گیری اپلیکیشن‌های مختلف روی بلاک چین‌هاست. اگرچه اوریجین‌تریل شبکه‌ای برون‌زنجیره‌ای و همتابه‌همتا از نودها محسوب می‌شود، نمی‌توان آن را بلاک چین دانست. درواقع، این پروتکل صرفاً برای ثبت داده‌ها و تراکنش‌های توکنِ TRAC از بلاک چین استفاده می‌کند.

از چه توکن‌هایی می‌توان برای تعامل با پروتکل اوریجین تریل استفاده کرد؟

توکن‌های TRAC و OTP هر دو توکن‌های پشتیبان و سوخت‌های اصلی شبکه اوریجین تریل هستند. توکن TRAC در گراف دانش غیرمتمرکز شبکه و توکن OTP بیشتر در پاراچین اوریجین کاربرد دارد. هر دو توکن با نودهای اکوسیستم واحد اوریجین تریل در تعامل هستند و تجربه کاربری تمام مشارکت‌کنندگان در این پروتکل را بهبود می‌بخشند.

اوریجین تریل از چه روشی برای پیگیری کالاها استفاده می‌کند؟

اوریجین تریل از بارکدهای استاندارد و بین‌المللی EAN و هر نوع داده‌ معنادار در استاندارد GS1 برای رهگیری کالاها استفاده می‌کند. حسگرها و شناسه‌های منحصربه‌فرد و سایر دستگاه‌های مربوط به اینترنت اشیاء نیز در این مسیر عصای دست شبکه اوریجین تریل هستند.

جمع‌بندی

در این مطلب، پروتکل مدیریت زنجیره تأمین اوریجین تریل و تاریخچه و شیوه کارکرد آن را مرور کردیم و توضیح دادیم که این شبکه همتابه‌همتا چه ویژگی‌هایی دارد و در عرصه زنجیره تأمین، تاکنون چه دستاوردهایی داشته است. همچنین، دو لایه اصلی پروتکل اوریجین تریل را معرفی و به تعدادی از پروژه‌ها و سازمان‌های معتبری اشاره کردیم که از مزایای اوریجین تریل بهره می‌برند.

اوریجین تریل از قدرت فناوری بلاک چین درکنار گراف دانش‌ برای تشکیل دفترکل توزیع‌شده و غیرمتمرکزی از داده‌های ضروری زنجیره تأمین استفاده می‌کند. بدین‌ترتیب، داده‌ها در تمام مراحل زنجیره تأمین می‌توانند بدون نیاز به نظارت نهاد ثالث به پلتفرم اضافه یا از آن استخراج شوند. همچنین، به‌لطف استفاده از بلاک چین احتمال دست‌کاری یا تغییر این داده‌ها به حداقل می‌رسد و بازیگران خراب‌کار بلافاصله جریمه می‌شوند. علاوه‌بر‌این، کاربرانی که صادقانه برای پیشبرد اهداف اوریجین تریل تلاش کنند، از این راه درآمد کسب خواهند کرد.

در‌حال‌حاضر، پروژه‌های متعددی در صنایع مختلف از‌جمله تأمین مواد لبنی و کشاورزی، پوشاک و صنعت مُد، بازار داده‌های سنتی، املاک و مستغلات و بسیاری حوزه‌های دیگر با اوریجین تریل همکاری می‌کنند. مبنای عملکرد شبکه همتابه‌همتای اوریجین تریل بر فناوری بلاک چین استوار شده است؛ بنابراین، مانند هر پروتکل دیگری در این فضا، پذیرش گسترده این شبکه در وهله اول به پذیرش و توسعه راهکارهای بلاک چینی و کاربردپذیری بلاک چین‌ها در بازار وابسته است.

منبع

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
عیدانه