تحلیل بازار مشتقات بیت کوین؛ معاملهگران حرفهای چه نظری درباره آینده قیمت دارند؟
طی چند ماه گذشته، معاملهگران بیت کوین به نوسانات کم بازار عادت کرده بودند و با ریزش سنگین قیمت تا حدودی شوکه شدند. با این حال، از اگر نگاهی به تاریخ بیت کوین بیندازیم متوجه میشویم دیدن نوسانات ۱۰ درصدی در ارز دو یا سه روز آنچنان هم غیرمعمول نیست.
به نقل از کوین تلگراف، با اصلاح قیمت ۱۱.۴ درصدی قیمت بیت کوین و سقوط از ۲۹٬۳۵۰ دلار به ۲۵٬۹۸۰ دلار بین ۱۵ تا ۱۸ آگوست (۲۴ تا ۲۷ مرداد ماه)، بسیاری شگفتزده شدند و بیشترین میزان لیکویید شدن پوزیشنهای فیوچرز معاملهگران از زمان ورشکستگی صرافی FTX در نوامبر سال گذشته اتفاق افتاد.
ریزش اخیر یک سوال را در ذهن ایجاد کرده است: آیا این اصلاح قیمت از نظر ساختار بازار قابل توجه بود؟ برخی از تحلیلگران معتقدند نوسانات اخیر به دلیل کاهش نقدینگی در بازار رخ داده است. اما آیا این ادعای آنها صحت دارد؟
بر اساس نمودار زیر، کاهش ۲ درصدی عمق دفتر سفارشات بیت کوین خود را در کاهش نوسانات این ارز نشان داده است. البته این امکان وجود دارد که مارکت میکرها الگوریتمهای خود را برای تطابق با شرایط کنونی بازار تنظیم کرده باشند.
برای پاسخ دادن به سوالهای بالا بهتر است وضعیت بازارهای مشتقات بیت کوین را بررسی کنیم تا ببینیم معاملهگران حرفهای چه دیدی نسبت به آینده بازار دارند. برای این کار، بهتر است ریزشهای مشابه در ماههای اخیر را زیر ذرهبین ببریم:
قیمت بیت کوین بین ۸ تا ۱۰ مارس (۱۷ تا ۱۹ اسفند) سال جاری نیز با سقوطی ۱۱.۴ درصدی به ۱۹٬۶۰۰ دلار سقوط کرد که پایینترین سطح ۷ هفته اخیر در آن زمان محسوب میشد. این ریزش سنگین پس از ورشکستگی بانک سیلورگیت اتفاق افتاد. سیلورگیت یکی از بانکهای فعال در فضای کریپتو بود و با بسیاری از صرافیها و شرکتها همکاری میکرد.
مطالعه کنید: شوک به بازار؛ بانک سیلورگیت به صورت داوطلبانه منحل میشود
ریزش قابل توجه بعدی بیت کوین بین ۱۹ تا ۲۱ آوریل (۳۰ فروردین تا ۱ اردیبهشت) اتفاق افتاد. در آن زمان به دنبال سخنرانی گری گنسلر، رییس کمیسیون بورس آمریکا در کمیته خدمات مالی مجلس نمایندگان، بیت کوین ۱۰.۴٪ کاهش یافت و به ۲۷٬۲۵۰ دلار رسید. صحبتهای گنسلر در آن زمان، نشان میداد اقدامات اجرایی کمیسیون بورس در قبال صنعت رمزارزها ممکن است ادامه داشته باشد و همین باعث واکنش منفی بازار شد.
سقوطهای ۱۰ درصدی با هم فرق دارند!
معاملات آتی سهماهه بیت کوین معمولا با پریمیوم جزئی نسبت به بازارهای اسپات معامله میشوند. منظور از پریمیوم، اختلاف قیمت قراردادهای فیوچرز با قیمت لحظهای بیت کوین در بازار اسپات است. معمولا در بازارهای سالم، پریمیوم سالانه بین ۵ تا ۱۰٪ است. چنین وضعیتی کونتانگو (contango) نامیده میشود و در بازارهای آتی سایر داراییها نیز وجود دارد.
پیش از ریزش بیت کوین در تاریخ ۸ مارس، پریمیوم قراردادهای آتی ۳.۵٪ بود. این یعنی قراردادهای آتی با قیمتی ۳.۵٪ بالاتر از بازار اسپات معامله میشد. با این حال، با سقوط قیمت بیت کوین به زیر ۲۰٬۰۰۰ دلار، ترس و بدبینی زیادی بر بازار حاکم شد و همین باعث شد تا پریمیوم کاهش یابد و قیمت قراردادهای آتی، این بار به ۳.۵٪ پایینتر از قیمت اسپات برسد. چنین اتفاقی عقبافتادگی یا Backwardation نامیده میشود و نشاندهنده بازار نزولی است.
در مقابل، اصلاح قیمت بیت کوین در تاریخ ۱۹ آوریل چندان پریمیوم را تغییر نداد و با ریزش قیمت تا ۲۷٬۲۵۰ دلار، این شاخص همچنان در حوالی ۳.۵٪ باقی ماند. این یعنی معاملهگران حرفهای در آن زمان، به سلامت ساختار بازار اطمینان داشتند یا برای اصلاح ۱۰.۴ درصدی قیمت به خوبی آماده بودند.
اما وضعیت در زمان سقوط اخیر قیمت بین ۱۵ تا ۱۸ آگوست تا حدودی متفاوت بود. پیش از ریزش قیمت، پریمیوم قراردادهای آتی بالاتر از ۵٪ بود. معمولا پریمیوم زیر ۵٪ خنثی درنظر گرفته میشود.
به دنبال ریزش قیمت، پریمیوم به شدت کاهش پیدا کرد اما مجددا بهبود یافت و دوباره به ۶٪ رسید. این نشان میدهد اصلاح اخیر در قیمت بیت کوین تاثیر آنچنانی بر دیدگاه صعودی نهنگها و مارکت میکرها نگذاشته است.
بازار آپشن چه میگوید؟
علاوه بر بازار آتی، برای ارزیابی موضع معاملهگران حرفهای باید بازار آپشن را هم بررسی کنیم. برای بررسی بازار آپشن، از شاخص دلتا اسکیو ۲۵٪ استفاده میشود. به زبان ساده، زمانی که معاملهگران انتظار دارند قیمت بیت کوین کاهش پیدا کند و پوزیشنهای پوت باز میکنند، این شاخص به بالای ۷٪ افزایش مییابد و زمانی که انتظار برای افزایش قیمت وجود دارد، این شاخص به منفی ۷٪ و حتی کمتر میرسد.
پیش از ریزش قیمت در ۱۵ آگوست، شاخص دلتا اسکیو به دلیل تقاضای بالا برای قراردادهای کال (خرید) در سطح منفی ۱۱٪ قرار داشت. با این حال، به دنبال سقوط قیمت، روند دلتا اسکیو طی ۵ روز تغییر کرد. در حال حاضر، دلتا اسکیو در محدوده خنثی باقی مانده و از آستانه ۷ درصدی عبور نکرده است.
بررسی RSI بیت کوین
بررسی شاخص قدرت نسبی (RSI) ۱۴ روزه بیت کوین نشان میدهد این ارز در حال حاضر به محدوده فروش بیش از حد وارد شده است. در حال حاضر، RSI پایینتر از ۳۰ آمده است که پایینترین سطح از زمان سقوط ماه مارس ۲۰۲۰ به دنبال شیوع کرونا محسوب میشود.
قرار گرفتن RSI در محدوده فروش بیش از حد نشاندهنده سقوط سریع قیمت است و به هیچعنوان بیانگر قریبالوقوع بودن افزایش قیمت نیست. در حقیقت چنین اتفاقی تا حدودی سناریوی نزولی و اصلاح قیمت تا ۲۴٬۷۰۰ دلار را تقویت میکند.
نتیجهگیری
بررسی دادههای بازار آپشن و فیوچرز بیت کوین میتوان گفت در حال حاضر هیچ نشانهای از موضع نزولی معاملهگران حرفهای وجود ندارد و این دسته از سرمایهگذاران همچنان به بازار امیدوارند. البته، چنین چیزی لزوما بیانگر بهبود سریع قیمت بیت کوین و بازپسگیری حمایت ۲۹٬۰۰۰ دلاری نیست اما میتوان گفت احتمال اصلاح قیمتِ بیشتر، زیاد نیست.
با این حال، قرار گرفتن RSI بیت کوین در محدوده فروش بیش از حد سیگنالی نزولی به شمار میرود و ممکن است مسیر را برای ریزش تا ۲۴٬۷۰۰ دلار فراهم کند.