کریپتو

گزارش اختصاصی سالیانه استخراج رمزارزها در ایران؛ استخراج کدام کوین به صرفه‌تر است؟

در سال ۱۴۰۱ رمزارزها شرایط پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشتند. قیمت BTC در این سال تا ۱۵,۵۰۰ دلار ریزش شدیدی را تجربه کرد که بر درآمد ماینرها تاثیر گذاشت. اما نکته جالب رشد حدود ۷۰٪ هش‌ریت شبکه با وجود این وضعیت بود. ضمن اینکه با تغییر مکانیسم اجماع اتریوم و به صرفه نبودن شبکه‌های جایگزین، بخش عمده‌ای از ماینرهای اتریوم دست از کار کشیدند. در حال حاضر میانگین بازگشت سرمایه اولیه ماینرها در ایران برای بیت کوین، به حدود ۲۴۰ روز رسیده است و همچنان بهترین گزینه برای استخراج در ایران است.

در این مطلب قرار است ما به بررسی وضعیت استخراج در ایران و جهان در سال گذشته بپردازیم و در کنار آن شرایط موجود را تحلیل کنیم و وضعیت احتمالی استخراج در سال ۱۴۰۲ را پیش‌بینی کنیم. هدف ما این است تا فعالان و علاقمندان این حوزه بتوانند دید بازتری نسبت به شرایط و ریسک‌های استخراج پیدا کنند و از تجارب گذشته استفاده کنند. شایان ذکر است استخراج یا ماین کردن در این مقاله، تنها معطوف به الگوریتم‌های استخراج مبتنی بر گواه اثبات کار (POW) مانند الگوریتم استخراج بیت کوین است. ما وضعیت استخراج رمزارزهای بیت کوین، لایت کوین، دوج و کادنا را برای بررسی انتخاب کرده‌ایم. با ما همراه باشید.

وضعیت استخراج بیت کوین در سال گذشته

ریزش شدید قیمت BTC تا ۱۵,۵۰۰ دلار باعث شده بود که همگان به پدیده تسلیم ماینرها (خاموش کردن دستگاه به دلیل به صرفه نبودن) فکر کنند. اما بر خلاف انتظار امسال هش‌ریت شبکه بیت کوین تقریبا به صورت مداوم در حال رشد بود. بسیاری از کارشناسان این موضوع را به دلیل تغییرات رخ داده در اکثریت جامعه ماینرها می‌دانند که حالا ذهنیتی متفاوت نسبت به استخراج بیت کوین پیدا کرده‌اند و قیمت‌های پایین بیت کوین را فرصتی برای خرید تجهیزات جدید می‌دانند که احتمالا ارزان‌تر شده است و نه تعطیل کردن مرکز استخراج خود. ضمن اینکه از بعد جغرافیایی حالا بیشتر جمعیت ماینرها در آمریکا قرار دارد و نه چین.

نمودار زیر وضعیت هش‌ریت یا توان پردازشی شبکه بیت کوین را در سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد که اکنون با شروع سال جدید چیزی نزدیک به ۷۰٪ نسبت به شروع سال گذشته افزایش داشته است.

نمودار هش‌ریت شبکه بیت کوین در سال ۱۴۰۱ منبع: کوین‌وارز
نمودار هش‌ریت شبکه بیت کوین در سال ۱۴۰۱ منبع: کوین‌وارز

هزینه برق مراکز استخراج در ایران چقدر است؟

وزارت نیرو در اواخر اسفند مقررات تامین برق مراکز استخراج رمزارز را تصویب کرد. بر اساس آن، بهای هر کیلووات ساعت برق مصرفی مراکز استخراج رمزارز، برابر با قیمت متوسط ریالی صادراتی برق براساس نرخ تسعیر سامانه نیما و درحال‌حاضر ۲۵۳۰ تومان تعیین شد. البته این نرخ در فصول مختلف و ساعات شبانه روز و همچنین نوع مرکز تامین انرژی آن می‌تواند متغیر باشد.

فرمول محاسبه هزینه برق مصرفی:

فرض کنید که شما مرکز استخراجی دارید که در آن ۱۰ دستگاه ماینر با توان مصرفی ۳۲۰۰ وات موجود است. با فرض نرخ ثابت ۲۵۳۰ تومان و اینکه این دستگاه‌ها پیوسته روشن باشد، هزینه برق ماهیانه این مرکز استخراج به شرح زیر محاسبه می‌شود:

برق مصرفی ماهیانه مرکز استخراج (کیلووات ساعت) = ۱۰ * ۰.۷۲* ۳۲۰۰ = ۲۳,۰۴۰ کیلو وات ساعت

هزینه برق مصرفی ماهیانه مرکز استخراج (تومان) = ۲۳,۰۴۰ * ۲,۵۳۰ = ۵۸,۲۹۱,۲۰۰ تومان

دقت کنید که عدد ۰.۷۲ در فرمول بالا از حاصل ضرب تعداد ساعت‌های مصرف (۷۲۰ ساعت در ماه) تقسیم بر ۱۰۰۰ (به خاطر کیلو وات بودن نرخ) محاسبه می‌شود و اگر دستگاه‌های شما تنها در ساعات خاصی روشن است، این ضریب را می‌توانید به همین صورت محاسبه و جایگزین کنید.

هرکدام از تجهیزات استخراج چه دوره بازگشت سرمایه‌ای دارند؟

یک معیار متداول در انتخاب دستگاه‌های استخراج، شاخص مدت زمان بازگشت هزینه اولیه است. در این شاخص با توجه به درآمد روزانه هر دستگاه و قیمت تهیه آن، تعداد روزی که طول می‌کشد تا مجموع درآمدهای آن دستگاه برابر هزینه خرید خود شود، محاسبه می‌شود.

در بحث سودآوری استخراج یک رمزارز با مکانیسم گواه اثبات کار (POW)، ۲ عامل مهم سختی استخراج شبکه (Difficulty) و قیمت آن رمزارز تاثیرگذارند. به زبان ساده‌تر هرچه تعداد افراد بیشتری به استخراج یک رمزارز مشغول شوند و هش‌ریت بیشتری را وارد شبکه کنند، سختی استخراج آن شبکه بالا خواهد رفت و درآمد ماینینگ به تعادل می‌رسد..

در ادامه به بررسی دستگاه‌های برتر استخراج هرکدام از این رمزارزها که در بازار ایران موجودند، پرداخته‌ایم.

بیت کوین (SHA-256)

در جدول زیر ستون دوم مربوط به هش‌ریت یا قدرت پردازشی دستگاه است. ستون سوم همان میزان مصرف برق دستگاه است و در ستون چهارم ما نسبت این ۲ پارامتر را داریم که البته نرمالایز شده است. طبیعی است که هرچه قدر راندمان دستگاه بالاتر باشد دستگاه بهینه‌تری را در اختیار داریم که به ازای درآمد بالا برق کمتری مصرف می‌کند. ستون بعدی مربوط به سود روزانه است که برابر با میزان درآمد دلاری هر دستگاه در روز در شرایط فعلی است. ستون آخر به این معنی است که با توجه به درآمد دلاری دستگاه و قیمت دستگاه، چند روز طول می‌کشد تا دستگاه هزینه اولیه خود را برگرداند.

راهنمای استفاده از جدول‌ها: اگر میزان برق مصرفی دستگاه یک عامل محدود کننده برای شماست، ابتدا به سراغ ستون راندمان رفته و مقادیر کم را از لیست خود حذف کنید. حال دستگاه‌هایی که باقی می‌مانند را بر حسب دوره بازگشت سرمایه مرتب کنید. دستگاه‌هایی که این پارامتر آن‌ها کوچکتر است گزینه‌های بهتری برای خرید هستند.

نام دستگاه هش‌ریت (TH/s) توان (وات) راندمان (هش‌ریت به توان) سود روزانه (دلار) قیمت دستگاه (میلیون تومان) دوره بازگشت سرمایه در ایران (روز)
Bitmain Antminer S19 pro ۱۱۰ ۳۲۵۰ ۰.۳۳ ۸.۹۱ ۱۴۰ ۲۹۹
MicroBT Whatsminer M30S Plus Plus ۱۱۲ ۳۴۷۲ ۰.۳۲ ۸.۷۷ ۱۲۰ ۲۶۰
MicroBT Whatsminer M30S Plus ۱۰۰ ۳۴۰۰ ۰.۲۹ ۷.۰۶ ۹۴ ۲۵۳
Bitmain Antminer S19 ۹۵ ۳۲۵۰ ۰.۲۹ ۸.۶۱ ۱۰۳ ۲۲۷
MicroBT Whatsminer M20S ۷۰ ۳۳۶۰ ۰.۲۱ ۵.۴۳ ۴۹ ۱۷۱
مقایسه دستگاه‌های استخراج بیت کوین موجود در ایران

دوج کوین و لایت کوین (Scrypt)

نام دستگاه هش‌ریت (GH/s) توان (وات) راندمان (هش‌ریت به توان) سود روزانه (دلار) قیمت دستگاه (میلیون تومان) دوره بازگشت سرمایه در ایران (روز)
Bitmain Antminer L7  ۹.۵ ۳۴۲۵ ۰.۲ ۲۲ ۴۴۰ ۳۸۰
Goldshell LT6 ۳.۳۵ ۳۲۰۰ ۰.۱ ۱۷.۶۶ ۳۰۰ ۶۳۶
Goldshell LT5 Pro ۲.۴۵ ۳۱۰۰ ۰.۰۸ ۵.۶۱ ۱۷۸ ۶۰۴
Bitmain Antminer L3 Plus Plus ۰.۵۸ ۹۴۲ ۰.۰۶ ۱.۱۱ ۱۳ ۲۲۳
مقایسه دستگاه‌های استخراج دوج کوین و لایت کوین موجود در ایران

کادنا (Blake)

نام دستگاه هش‌ریت (TH/s) توان (وات) راندمان (هش‌ریت به توان) سود روزانه (دلار) قیمت دستگاه (میلیون تومان) دوره بازگشت سرمایه در ایران (روز)
Goldshell KD-BOX Pro ۲.۶ ۲۳۰ ۰.۱۱ ۰.۳ ۱۳ ۸۲۵
Goldshell KD6 ۲۶.۳ ۲۶۳۰ ۰.۱ ۲.۸۳ ۹۸ ۶۵۹
Antminer-Ka3 ۱۶۶ ۳۱۵۴ ۰.۵۲ ۱۷.۵۶ ۵۲۰ ۵۶۴
مقایسه دستگاه‌های استخراج کادنا موجود در ایران

نتیجه‌گیری: بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که بهترین انتخاب برای استخراج در ایران در حال حاضر ماینینگ بیت کوین است. دقت داشته باشید که در گزارش پیشین استخراج میهن بلاکچین که در ماه دی منتشر شد، فاصله میزان دوره بازگشت سرمایه بیت کوین با شبکه‌های لایت کوین و کادنا بسیار اندک بود و در فاصله ۳ ماهه این اختلاف ایجاد شده است. بنابراین همان‌طور که در قبلا نیز گفتیم استخراج بیت کوین همچنان باثبات‌ترین و کم ریسک‌ترین گزینه برای استخراج در ایران است.

تغییرات قیمتی دستگاه‌های استخراج بیت کوین در سال گذشته

در سال گذشته به صورت کلی می‌توان روندی نزولی برای قیمت دستگاه‌های استخراج رمزارزها در نظر گرفت. نمودار زیر تغییرات قیمت دلاری ماینرهای بیت کوین را برای ۳ بازه راندمان نشان می‌دهد. هرچه عدد ژول بر تراهش بالاتر باشد (در اینجا آبی کم رنگ)، به منزله پایین بودن راندمان دستگاه است.

نمودار قیمت دلاری ماینرهای بیت کوین برای راندمان‌های متفاوت منبع: btc.com
نمودار قیمت دلاری ماینرهای بیت کوین برای راندمان‌های متفاوت منبع: btc.com

همان طور که مشخص است دستگاه‌های گران‌تر و با راندمان بالاتر، افت بیشتری را نسبت به همتایان ارزان قیمت خود داشته‌اند.

بررسی قوی‌ترین دستگاه‌های استخراج رمزارزها

لازم به ذکر است که با دستگاه‌های استخراج بیت کوین می‌توان رمزارزهایی مانند بیت کوین کش، بیت کوین گلد و سایر فورک‌های بیت کوین را استخراج کرد. همچنین با دستگاه‌های استخراج لایت کوین می‌توان دوج را نیز استخراج کرد. در مورد کوین‌هایی مانند اتریوم کلاسیک و ریون کوین نیز که از GPU برای استخراج استفاده می‌کنند نیز می‌توان این قاعده را به کار برد اما با توجه به کاهش شدید سوددهی و به صرفه نبودن استخراج با کارت گرافیک، در این مقاله به آن‌ها نخواهیم پرداخت.

۱- قوی ترین دستگاه‌های استخراج بیت کوین

برترین دستگاه‌های استخراج بیت کوین بر حسب درآمد روزانه منبع: ماینر استت
برترین دستگاه‌های استخراج بیت کوین بر حسب درآمد روزانه منبع: ماینر استت

۲- قوی ترین دستگاه‌های استخراج لایت کوین و دوج کوین

برترین دستگاه‌های استخراج لایت کوین/ دوج کوین بر حسب درآمد روزانه منبع: ماینر استت
برترین دستگاه‌های استخراج لایت کوین/ دوج کوین بر حسب درآمد روزانه منبع: ماینر استت

۳- قوی ترین دستگاه‌های استخراج کادنا

برترین دستگاه‌های استخراج ;کادنا بر حسب درآمد روزانه منبع: ماینر استت
برترین دستگاه‌های استخراج کادنا بر حسب درآمد روزانه منبع: ماینر استت

وضعیت استخرهای استخراج

در ادامه به وضعیت هش‌ریت استخرهای استخراج در شبکه‌های مختلف و سهم آن استخر از هش‌ریت کلی آن شبکه می‌پردازیم. در هر جدول ۵ استخر بزرگ هر شبکه به ترتیب سهم بیشتر آورده شده است.

دقت داشته باشید این داده‌ها از آن جهت اهمیت دارد که شما زمانی که استخر استخراج برتری را انتخاب کنید احتمال بردن پاداش بلاک‌های بیشتر از سمت آن استخر و درآمد بالاتر وجود دارد.

 آن‌چه شما در انتخاب این استخرها باید دقت کنید ۳ مورد زیر است که سعی شد در این روش‌ها توضیح داده شوند:

  • استخر مورد نظر چه میزان از هش‌ریت کلی شبکه را در اختیار دارد.
  • استخر مورد نظر تنها پاداش بلاک‌هایی که استخراج می‌کند را توزیع می‌کند یا به ازای فعالیت شما پاداش پرداخت می‌کند.
  • در محاسبات توزیع پاداش، کارمزد تراکنش‌ها نیز لحاظ می‌شوند یا خیر.

توجه داشته باشید که میزان پاداش‌دهی اکثر استخرها معمولا به صورت روزانه تغییر پیدا می‌کند.

۱- بزرگترین استخرهای استخراج بیت کوین

سهم از هش‌ریت شبکه بیت کوین هش‌ریت فعلی نام استخر
۳۱.۱۵٪ ۱۰۶.۸۶EH/s Foundry USA
۲۳.۹۳٪ ۸۲.۰۸EH/s AntPool
۱۱.۷۴٪ ۴۰.۲۷EH/s F2Pool
۱۰.۶۱٪ ۳۶.۳۹EH/s Binance Pool
۷.۹۰٪ ۲۷.۱۰EH/s ViaBTC
بزرگترین استخرهای استخراج بیت کوین

۲- بزرگترین استخرهای استخراج لایت کوین

سهم از هش‌ریت شبکه لایت کوین هش‌ریت فعلی نام استخر
۳۵.۸٪ ۲۳۹.۲TH/s ViaBTC
۱۷٪ ۱۱۳.۶TH/s F2Pool
۱۵.۶٪ ۱۰۴.۳TH/s AntPool
۱۱.۶٪ ۷۷.۵TH/s litecoinpool.org
۴.۶٪ ۳۰.۷TH/s Poolin
بزرگترین استخرهای استخراج لایت کوین

۳- بزرگترین استخرهای استخراج دوج

سهم از هش‌ریت شبکه دوج هش‌ریت فعلی نام استخر
۳۸.۴٪ ۲۴۸.۱۱TH/s viabtc
۱۷.۵٪ ۱۱۲.۸۴TH/s F2Pool
۱۶.۶٪ ۱۰۷TH/s antpool
۱۰.۵٪ ۶۷.۸۳TH/s litecoinpool.org
۵.۹٪ ۳۸.۲۶TH/s poolin
بزرگترین استخرهای استخراج دوج

۴- بزرگترین استخرهای استخراج کادنا

سهم از هش‌ریت شبکه کادنا هش‌ریت فعلی نام استخر
۳۵.۶٪ ۱۷۵.۹۵PH/s F2Pool
۲۷.۵٪ ۱۳۶PH/s Antpool
۲۲.۴٪ ۱۱۰.۹۰PH/s Poolflare
۱۳.۶٪ ۶۷.۰۱PH/s dxpool
۰.۵٪ ۲.۶۱PH/s hashpool
بزرگترین استخرهای استخراج کادنا

پیش‌بینی وضعیت استخراج در سال ۱۴۰۲

چند تغییر وضعیت در شروع سال ۱۴۰۲ نسبت به سال گذشته رخ داده است. قیمت دلار به شدت افزایش یافته است. در کنار آن قیمت BTC به گفته بیشتر کارشناسان به پایان فاز نزولی خود نزدیک می‌شود و ممکن است شاهد افزایش قیمت آن باشیم. در کنار آن هش‌ریت شبکه بیت کوین و سختی شبکه به شدت رشد کرده است.

از طرف دیگر شاهد نظم بیشتر در فرآیند صدور مجوز تاسیس و پروانه بهره‌برداری مراکز استخراج در ایران بوده‌ایم که به نظر می‌رسد امسال صاحبان مزارع کار راحت‌تری برای اخذ آن داشته باشند اما امسال نیز احتمالا شاهد توقف اجباری این مراکز استخراج در فصول گرم سال خواهیم بود. اما در طرف دیگر افزایش قیمت دلار، هزینه‌های جاری مراکز ماینینگ در ایران به شدت افزایش پیدا کرده است.

اگر بخواهیم جمع‌بندی از گزاره‌های گفته شده داشته باشیم باید گفت که احتمالا امسال شاهد افزایش شدید قیمت دستگاه‌های استخراج در ایران خواهیم بود و البته درآمد ماینرها نیز افزایش پیدا خواهد کرد. بنابراین اگر در مورد تامین برق مرکز استخراج خود برنامه مشخص و به صرفه‌ای دارید، سال ۱۴۰۲ می‌تواند سال جذابی برای استخراج رمزارزها در ایران باشد.

پرسش و پاسخ (FAQ)

پرسش و پاسخ میهن بلاکچین

ماینینگ کدام رمزارز در ایران در سال ۱۴۰۲ سودآورتر است؟

  • در حال حاضر بهترین دوره بازگشت سرمایه را بیت کوین در اختیار دارد و علاوه بر آن تجربه نشان داده است که به صورت نسبی، بالاترین ثبات در درآمد ماینرها نیز متعلق به شبکه بیت کوین است لذا هنوز هم بهترین اتخاب برای ماینینگ، استخراج بیت کوین است.

پیش‌بینی وضعیت استخراج رمزارزها در ایران در سال ۱۴۰۲ چیست؟

  • می‌توان گفت که انتظار می‌رود بحث گرفتن مجوز تاسیس و پروانه بهره‌برداری مراکز استخراج امسال با توجه رویکرد دولت، احتمالا فرآیند راحت‌تری خواهد داشت اما امسال هم در فصل گرما احتمالا باید شاهد توقف اجباری فعالیت مراکز استخراج باشیم. با توجه به افزایش نرخ دلار و بهبود احتمالی قیمت بیت کوین احتمالا شاهد افزایش درآمد ماینرها خواهیم بود اما در طرف مقابل هزینه‌های جاری این مراکز نیز امسال افزایش خواهد یافت.

میهن بلاکچین


منبع

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
عیدانه