انتقاد مدیران صرافیهای ایرانی از سیاستهای بانک مرکزی و محدودیتهای اینترنت در ایران
همایش «آینده کسب و کارهای بلاکچین در ایران»
مدیران صرافیهای رمزارز داخلی و فعالان ایرانی فضای کریپتو در همایش «آینده کسب و کارهای بلاکچین در ایران» انتقاداتی را در مورد سیاستهای بانک مرکزی و محدودیتهای گسترده اینترنت مطرح کردند که جای تأمل دارد.
به گزارش میهن بلاکچین و به نقل از پیوست، در یکی از پنلهای همایش «آینده کسب و کارهای بلاکچین در ایران» با عنوان «فراز و فرودهای رگولاتوری رمزارز در ایران» که در تاریخ ۱۹ دی برگزار شد، مدیران صرافیهای پرکاربر رمزارز در ایران پس از اشاره به وارد شدن فراجا به حوزه رگولاتوری رمزارز، که در گزارش پیشین میهن بلاکچین به تفصیل به آن پرداخته شد، دو انتقاد مهم دیگر را نیز مطرح کردند که برای فعالان حوزه رمزارز و همچنین تمام کسب و کارهای حوزه تکنولوژی و عموم مردم موضوعیت دارد و درد مشترک بسیاری در روزها و ماههای اخیر است.
اولین این انتقادات به محدودیت واریز ریال به صرافیهای رمزارز توسط بانک مرکزی مرتبط است و انتقاد دوم به وضعیت دردناک محدودیتهای اینترنت در ایران برمیگردد.
برنامههای کنترل نرخ ارز
در همایش آینده کسب و کارهای بلاکچین در ایران، محمد حکیمی، مدیرعامل رمزینکس درباره تاثیر تصمیمگیریها برای کنترل نوسانات قیمت در بازار گفت:
زمانی که بحث بازار آتی سکه مطرح بود، اعلام کردند بازار آتی سکه عامل افزایش قیمت سکه است. بازار آتی را مسدود کردند. سقف کارت به کارت و برداشت از کارت تغییر داده شد، کارتخوانهای خارج از کشور غیرفعال شد با این هدف که نوسانات قیمت ارز کنترل شود. اما با تمام این تصمیمها به نتیجه مورد نظر بانک مرکزی ختم نشد.
حکیمی اضافه کرد:
بانک مرکزی باغبانیاست که از هر صد درختی که کاشته، هشتادتای آن خشک شده است. حالا بحث رگولاتوری صرافیهای رمز ارز مطرح شده است و تصمیم دارند این درخت را نیز خشک کنند.
حکیمی به سقف واریز صرافیهای رمزارزی اشاره کرد و افزود:
به تازگی سقف واریز به صرافیهای رمزارز را نیز ۲۵ میلیون تعیین کردهاند و حالا ببینیم روند قیمت دلار با این تصمیم تغییر خواهد کرد یا خیر.
او پیشنهاد داد تا نهاد رگولاتوری به جای اینکه با تصویب نبایدها وارد این عرصه شود باید رویکردش را به سمت ایجاد اشتغال و افزایش رفاه مردم تغییر دهد.
محدودیت اینترنت و تاثیرش بر فعالیت صرافیهای رمزارزی
سعید عبادتی، مدیرعامل اکسبیتو در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت این شرکت در سال جاری گفت:
با شکلگیری محدودیتهای اینترنت فقط به دنبال فردی بودیم که با نصب فیلترشکن، زیرساخت شرکت را حفظ کند. بخش قابل توجهی از انرژی و وقت ما صرف دستوپنجه نرم کردن با این محدودیتها شد.
عبادتی با تاکید بر این که مهاجرت برای فعالان عرصه رمزارز کار راحتی است، گفت:
اگر این جوانان هنوز در این عرصه حضور دارند، یعنی ایستادگی کردهاند و اگر رگولاتوری صدای ما را نشنود به مهاجرت فکر میکنیم.
در ادامه این نشست، علی جهانی، همبنیانگذار بیتپین با اشاره به تاثیر محدودیتهای اینترنت و واریز وجه به صرافیهای رمزارز، اظهار داشت:
به نظر میرسد که حاکمیت فهمیده هزاران میلیارد از سرمایه مردم در بازار رمزارز است و نمیتوان به سادگی این حوزه را حذف کرد بنابراین با ایجاد قوانینی همچون تعیین سقف واریز ۲۵ میلیون تومانی، روی به ایجاد محدودیت و کوچک کردن این بازار آورده است تا رفتهرفته این فضا فراموش شود.
او در پایان بیان کرد:
وقتی دغدغه ما فراهم بودن اینترنت است، سخن از مسائل توسعهای مانند رگولاتوری معنا ندارد.
در بخش دیگری از این پنل، محمد مهدی باریده، همبنیانگذار پیپینگ با انتقاد از بانک مرکزی به دلیل ایجاد محدودیتهای گوناگون گفت:
از سه ماه پیش، خدماتی که پیشتر به کسبوکارهای فعال در بازار رمزارز ارائه میدادیم را از سر گرفتیم. شش ماه ابتدایی سال برای ما بهتر از ماههای بعدی بود. ما نیز از محدودیتهای اینترنت آسیب دیدیم زیرا تعداد زیادی از مشتریان ما کسبوکارهایی بودند که در شبکههای اجتماعی فعالیت میکردند.
چندی پیش صرافی کوین نیک مارکت که در حوزه رمزارز در ایران حدود ۳ سال سابقه کار داشت، به دلیل عدم شفافیت قانونی و برخوردهای قهری با فضای کریپتو و زیرساختهای آن، ناچار به توقف فعالیت شد.
انتقادهای مطرح شده در مورد موانع گوناگون ایجاد شده برای فعالیت در حوزه بلاکچین در ایران خصوصا تهدید زیرساختهای این فضا مانند محدودیتهای بیحد دسترسی به اینترنت، درد مشترک تمام علاقهمندان به این تکنولوژی جدید و چه بسا عموم ایرانیان است.