کریپتو

بررسی استیبل‌کوین غیرمتمرکز crvUSD؛ آیا برگ برنده کرو‌فایننس سهم بازار DAI را خواهد گرفت؟

کرو فایننس (Curve Finance)، بزرگترین صرافی غیرمتمرکز استیبل کوین‌ها در اکوسیستم دیفای، استیبل کوین غیرمتمرکز جدیدی با نام crvUSD را به تازگی روانه بازار کرده است. این استیبل کوین، با هدف گرفتن جایگاه استیبل کوین‌های متمرکزی مثل تتر و USDC و همچنین رقابت با استیبل کوین غیرمتمرکزی مثل DAI طراحی شده است. مزیت رقابتی بزرگ crvUSD جلوگیری از لیکویید شدن کل سرمایه در زمان ریزش قیمت وثیقه‌های کاربر است.

به گزارش دی‌ال نیوز، استیبل کوین crvUSD عملکردی مشابه با استیبل کوین DAI پروتکل میکر دارد، با این حال، از سازوکار جدیدی برای مدیریت وثیقه‌های کاربران بهره می‌برد که در زمان نوسانات در بازار از لیکویید شدن کل سرمایه جلوگیری می‌کند.

واریز و برداشت بدون محدودیت در صرافی اتراکس
با ثبت نام در اتراکس 50 هزار شیبا و 500 هزار بیت تورنت هدیه بگیرید!
هدیه بگیر!

مایکل آگوروف (Michael Egorov)، بنیانگذار کرو فایننس در گفتگویی در این رابطه گفت:

این یک مدل بسیار جدید است، بنابراین فکر می‌کنم باید با دقت پیش برویم.

همانطور که پیش‌تر گزارش دادیم، کرو فایننس در تاریخ ۳ مه کد استیبل کوین خود را در شبکه اتریوم راه‌اندازی کرد. با این حال، راه‌اندازی کامل این استیبل کوین با هدف برطرف کردن باگ‌های موجود متوقف شد. آگوروف در واکنش به برطرف کردن باگ‌هایی که کاربران اطلاع داده‌اند گفت:

البته که این پروژه به خوبی آزمایش و بررسی شده اما هیچ چیزی نمی‌تواند جایگزین آزمایش آن در شرایط واقعی شود.

کرو فایننس در تاریخ ۱۵ می با برطرف شدن برخی باگ‌ها، این استیبل کوین را روانه بازار کرد.

آیا استیبل کوین crvUSD جایگزین DAI می‌شود؟

تیم توسعه کرو فایننس روز ۱۷ مه یک صفحه فرانت‌اند برای استیبل کوین crvUSD راه‌اندازی کرد. کاربران به راحتی می‌توانند از طریق این صفحه وثیقه‌های خود (می‌تواند توکن‌های مختلف باشد) را سپرده‌گذاری کرده و با یک کلیک، توکن crvUSD مینت و دریافت کنند.

کرو پروتکلی غیرقابل تغییر در شبکه اتریوم است و کاربران می‌توانند با استفاده از آن بدون نیاز به اعتماد به شخص ثالث، توکن‌های خود را با یکدیگر معامله کنند. کرو فایننس یک بازارساز خودکار (AMM) است. بازارسازهای خودکار در اکوسیستم دیفای جایگزین دفاتر سفارش صرافی‌های ارز دیجیتال شده‌اند.

بازارسازهای خودکار با تنظیم قیمت بر اساس عرضه و تقاضا با کمک استخرهای نقدینگی که قراردادهای هوشمندی برای نگهداری از سپرده‌ها هستند، معاملات توکن‌ها را تسهیل می‌کنند. کرو فایننس یکی از بهترین پروتکل‌ها برای معاملات توکن‌های مختلف مثل استیبل کوین‌ها و توکن‌های رپد شده است.

جولین بوتلوپ (Julien Bouteloup)، یکی از افراد مشارکت‌کننده در پروژه کرو فایننس گفت:

کرو برای استیبل کوین‌ها ساخته شده است، بنابراین، اتفاق بسیار بزرگی است که بزرگترین بازارساز خودکار یک استیبل کوین مخصوص به خود معرفی کند.

همانطور که بالاتر گفتیم، استیبل کوین CrvUSD مکانیسمی مشابه پروتکل میکر و استیبل کوین DAI دارد. فرض کنید شما مقداری اتریوم دارید و بدون فروختن ان نیاز دارید تا وام دریافت کنید و آن وام را خرج کنید. کاربران می‌توانند با واریز توکن‌های پرنوسانی مثل اتر به عنوان وثیقه، مقداری از این استیبل کوین را دریافت کنند. استیبل کوین‌هایی مثل crvUSD و DAI در دنیای مالی سنتی به موقعیت‌های بدهی وثیقه (collateralised debt positions)‌ یا به اختصار CDP شباهت دارند.

در پروتکل میکر در صورتی که ارزش وثیقه کاربر به زیر یک آستانه از پیش تعیین شده کاهش یابد، پروتکل به اشخاص ثالث امکان لیکویید کردن و فروش کل پوزیشن کاربر را می‌دهد تا از ضرر نکردن پروتکل اطمینان حاصل شود. مزیت رقابتی crvUSD دقیقا در همین جا خودنمایی می‌کند که در بخش بعدی آن را توضیح می‌دهیم.

الگوریتم LLAMMA کرو فایننس؛ راهی برای مقابله با لیکویید شدن

یکی از اصلی‌ترین تفاوت‌های استیبل کوین کرو با DAI، الگوریتم Lending-Liquidating AMM یا به اختصار LLAMMA است. در این الگوریتم، به جای اینکه کل وثیقه کاربران پس از کاهش ارزش به زیر آستانه مشخص، به یک باره لیکویید و فروخته شود، به تدریج و پله‌ای لیکویید می‌شود. علاوه بر این، در صورت بهبود ارزش وثیقه‌ها، میزان وثیقه لیکویید شده دوباره بازخرید خواهد شد.

بر اساس وایت پیپر crvUSD، الگوریتم LLAMMA از ضرر کاربران جلوگیری می‌کند و باعث می‌شود مقادیر بزرگ وثیقه به یک باره در بازار فروخته نشود. بدین ترتیب، از دارایی کاربران در زمان نوسانات بازار محافظت خواهد شد.

بوتلوپ در این رابطه گفت:

LLAMMA برای جلوگیری از لیکویید شدن وثیقه‌ها در طول نوسانات شدید قیمت توسعه داده شده است. این به درد افرادی مثل من نمی‌خورد اما برای سرمایه‌گذاران خرد عالی است و از آبشار لیکویید شدن وثیقه‌ها جلوگیری می‌کند.

الگوریتم LLAMMA به این صورت عمل می‌کند: در زمانی که ارزش وثیقه‌ها به یک آستانه مشخص می‌رسد آن را وارد یک استخر نقدینگی می‌کند. جالب این جا است که درآمد تامین نقدینگی در این استخرها نیز برای وثیقه کاربر لحاظ خواهد شد. حال هر چه قدر قیمت وثیقه پایین‌تر بیاید بخشی از وثیقه او در همین استخر به فروش می‌رسد و به استیبل کوین تبدیل خواهد شد. حال اگر قیمت برگردد و ارزش وثیقه مجددا از حد آستانه خارج شود، استیبل کوین خریداری شده مجددا به دارایی اولیه کاربر (البته با مقداری کمتر) تبدیل خواهد شد. بدین ترتیب کاربر تنها بخش کوچکی از وثیقه خود را از دست رفته می‌بیند. در پروتکل‌های دیگر مانند DAI کل وثیقه به یکباره لیکویید خواهد شد.

چالش مقیاس‌پذیری

در حال حاضر، کاربران تنها می‌توانند با استفاده از پروتکل فرکس فایننس (Frax Finance)، از اتریوم استیک شده به عنوان وثیقه در قالب توکن sfrxETH برای صادر کردن استیبل کوین crvUSD استفاده کنند. با این حال، در صورتی که کرو بخواهد مقیاس‌پذیری بالایی در آینده داشته باشد، باید تنوع وثیقه‌های مورد پذیرش خود را بالاتر ببرد.

به گفته ویل شیهان (Will Sheehan)، بنیانگذار پلتفرم تحلیلی Parsec، مقیاس‌پذیری چالشی بزرگ است و به نظر می‌رسد کرو با پذیرش توکن sfrxETH، به دنبال تمرکز بر پروتکل‌های لیکویید استیکینگ است. با این حال، شیهان معتقد است رویکرد کرو در بلندمدت در مقایسه با پلتفرم‌هایی مثل آوه که پروتکل‌های لیکویید استیکینگ را در پلتفرم خود ادغام کرده‌اند جوابگو نخواهد بود.

آوه، بزرگترین پروتکل وام‌دهی در بستر شبکه اتریوم است و توکن‌های مربوط به پلتفرم‌های لیکویید استیکینگ مختلفی مثل لیدو و راکت پول را به عنوان وثیقه برای وام‌ها می‌پذیرد. آوه همچنین برنامه‌هایی برای راه‌اندازی استیبل کوین خود دارد اما تاریخی برای آن مشخص نکرده است.

در حال حاضر، بزرگترین سوالی که در مورد استیبل کوین crvUSD وجود دارد این است که چه ارزهایی به غیر از sfrxETH به عنوان وثیقه پذیرفته می‌شوند.

سهم پلتفرم‌های لیکویید استیکینگ منبع: دیفای لاما
سهم پلتفرم‌های لیکویید استیکینگ منبع: دیفای لاما

یکی از اعضای تیم توسعه پروتکل کونیک فایننس در این رابطه گفت:

یکی از چالش‌های مهمی که crvUSD با آن مواجه است، پشتیبانی از انواع وثیقه‌های مناسب است.

وی افزود:

با تعیین چگونگی صادر کردن توکن crvUSD، این پارامترها رشد نقدینگی و پذیرش crvUSD را شکل خواهند داد.

علیرغم این انتقادات، به نظر می‌رسد اگوروف و سایر توسعه‌دهندگان کرو احتیاط را اولویت خود قرار داده‌اند. به گفته اگوروف، برای داشتن رویکردی دقیق در ابتدا وثیقه‌های محدودی پذیرفته خواهد شد. وی همچنین خاطرنشان کرد علیرغم وجود رقبایی مثل آوه، نسبت به آینده استیبل کوین crvUSD خوش‌بین است.

وی در این رابطه گفت:

من فکر می‌کنم که چشم‌انداز بسیار خوبی برای پذیرش دارد.

مزیت crvUSD نسبت به سایر استیبل کوین‌های غیرمتمرکز مانند DAI چیست؟

  • کرو فایننس در طراحی این استیبل کوین از الگوریتمی به نام LLAMMA استفاده کرده است که در زمان ریزش‌های سنگین بازار، وثیقه کاربر را به صورت پله‌ای لیکویید می‌کند. این در حالی است که که در مورد استیبل کوین‌هایی مانند DAI، در شرایط مشابه کل وثیقه کاربر لیکویید خواهد شد.

تاثیر عرضه crvUSD بر قیمت CRV چه خواهد بود؟

  • در دنیای وام‌دهی دیفای، بزرگترین چالش کاربران خطر لیکویید شدن است. در صورتی که این استیبل کوین با این برگ برنده بتواند سهم بازار دیفای را تا حدی خوبی مال خود کند، درآمد کرو فایننس بالا خواهد رفت. از آنجایی که قرار است حدود نیمی از درآمد این پلتفرم به استیک‌کننده‌های توکن CRV پرداخت شود، در میان مدت می‌تواند منجر به افزایش تقاضا برای این توکن شود که طبیعتا قیمت CRV از این قضیه سود خواهد برد.

منبع

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
عیدانه